Ministerstvo kultury se omluvilo Fajtovi za odvolání z čela Národní galerie

Ministerstvo kultury se omluvilo bývalému řediteli Národní galerie Jiřímu Fajtovi za loňské odvolání z funkce. V textu, který úřad zveřejnil, stojí, že tehdejší ministr Antonín Staněk (ČSSD) uvedl jako důvody Fajtova odvolání informace, které neměly oporu ve skutkovém stavu věci.

Kunsthistorik Jiří Fajt skončil v čele Národní galerie nečekaně loni v polovině dubna. Antonín Staněk dal jeho odvolání do souvislosti s hloubkovou kontrolou, která v Národní galerii probíhala, a autorskou smlouvou, kterou galerie uzavřela s Fajtem. Kvůli ní a kvůli některým nájemním smlouvám podal Staňkův úřad i trestní oznámení.

Nyní ministerstvo kultury zveřejnilo omluvu, ve které připustilo, že Staňkovy informace nebyly přesné. „Jako důvody tohoto odvolání uvedl tehdejší ministr kultury informace, které neměly oporu ve skutkovém stavu věci. Policie České republiky po provedení všech potřebných šetření odložila obě trestní oznámení (…) jako nedůvodná. Ministerstvo kultury České republiky uznává, že tím (odvoláním) byla způsobena újma na profesní a osobní pověsti a cti pana Jiřího Fajta, jakož i na jeho dobrém jménu,“ stojí v textu omluvy.

O odložení trestních oznámení informovalo ministerstvo v pondělí. Exministr Staněk uvedl, že zatím nezná zdůvodnění, proč bylo trestní oznámení odloženo, a proto nemůže ani komentovat omluvu Fajtovi. „Podání bylo učiněno na základě rozsáhlé kontroly ministerských úředníků, podnětu Transparency International a bylo vypracováno legislativci ministerstva kultury. Proto je pro mě postup ministerstva překvapivý. Chci se seznámit s podklady, abych se mohl rozhodnout, jak postupovat dál,“ uvedl Antonín Staněk.

Nynější ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se k záležitosti vyjádřil následovně: „Pan Fajt je mimořádným odborníkem na výtvarné malby gotického období a vy v této nepříliš velké zemi potřebujete spolupráci s odborníky, kteří jsou v určité oblasti špičkoví. Takže já jsem rád, že tady končí válka..,“ uvedl Zaorálek v Událostech, komentářích. Dodal, že nyní je podle něj možné začít normálně spolupracovat.

Loňské odvolání Jiřího Fajta odstartovalo politické turbulence, které trvaly většinu jara i léta. Ministr Staněk po protestech kulturní obce podal rezignaci, kterou ale nepřijal prezident Miloš Zeman. Premiér Andrej Babiš (ANO) následně navrhl Staňkovo odvolání a nahrazení místopředsedou ČSSD Michalem Šmardou.

Zeman po dlouhém čekání Antonína Staňka odvolal, jeho nástupce ale nejmenoval a vyžádal si od sociálních demokratů jiné jméno. Nakonec se ministrem kultury stal bývalý šéf resortu zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.