MF Dnes: Hrad zastavil práce v Lánech, které dříve kancléř označil za nutné

Pražský hrad podle MF Dnes zastavil v Lánské oboře opravu vodní nádrže Klíčava a nezaplatí dodavatelům asi 40 milionů korun z celkem 360milionového kontraktu. Kancléř Vratislav Mynář přitom opravu označoval za nezbytnou i přes opačně vyznívající geologické posudky. Šéfa lánské obory Miloše Baláka loni za manipulaci zakázky obvinila policie a podle MF Dnes může být důvodem přerušení zakázky strach z detektivů.

O přerušení prací se deník dozvěděl díky tomu, že získal dodatek k původní smlouvě o dílo mezi Lánskou správou a dodavatelskou firmou. „Z něj vyplývá, že Lány nezajistily dost peněz na zakázku a že se práce na svazích té vodní nádrže zastaví letos v říjnu, aniž by dodavateli byly vyplaceny všechny peníze. To znamená, že těch 40 milionů korun vyplaceno asi nebude,“ řekl ve vysílání ČT spoluautor článku Vojtěch Srnka.

Kancléř Mynář se brání, že nevyužitá částka byla jen rezervou pro případ, že by se při práci poničily cesty, které by bylo třeba opravit. To se podle něj nestalo, a proto není nutné zmíněných 40 milionů korun vyplácet. Toto vysvětlení však podle MF Dnes neodpovídá zmíněnému dodatku.

Deník naznačuje, že pravým důvodem zrušení části zakázky může být aktivita detektivů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Ti ji bedlivě prověřují nejpozději od loňské razie, po níž kriminalisté stíhají ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka a zaměstnance společnosti Energie, která od správy získala zakázku. Firma Energie je dodavatelem také u zakázky, kterou teď Lány podle MF Dnes přerušily.

Zakázky za 440 milionů s otazníkem

Samotnou zakázku na sanaci břehů nádrže Klíčava provázejí kontroverze od počátku. Lány tvrdily, že práce je nutná, protože do vody padají ze břehů listy a hlína, které ji mohou kontaminovat. Nádrž přitom slouží jako zdroj pitné vody pro Kladno. Podle odboru geologie ministerstva životního prostředí i podle České geologické služby jsou však takové procesy v přírodě normální a nevyžadují takovýto zásah.

Kontroverze provázejí i celkové působení lánského šéfa Baláka. Podezřele často od něj dostávaly zakázky firmy, které sponzorovaly basketbalový klub ve Strakonicích, v němž Balák dříve působil.

„My jsme si udělali rozsáhlou analýzu všech zakázek zadaných v Lánech v době, kdy zde pan Balák šéfoval, a vyplynulo z toho, že zakázky za asi 440 milionů korun získali lidé, kteří byli napojení nejenom na sponzory strakonického basketbalu, ale také na kampaň Miloše Zemana, nebo v minulosti byli obchodními partnery pana Mynáře. Většina těch zakázek byla zadaná bez řádného výběrového řízení,“ uvedl v ČT reportér MF Dnes Srnka.

Podle informací deníku teď policie prověřuje celé propojení sponzorů strakonického basketbalu se zakázkami v Lánech. Případ je přitom hodně politicky citlivý. „Přímým nadřízeným pana Baláka je kancléř. Informace jsou takové, že on ho vybral do funkce,“ vysvětlil Srnka.