Lidem se už daří sehnat zubaře. Pomohly bonusy, říká pojišťovna

Lidem se už daří sehnat zubaře (zdroj: ČT24)

Dvanáct tisíc lidí, kteří neměli zubaře, ho teď našlo, tvrdí Všeobecná zdravotní pojišťovna. Pomohly podle ní bonusy vyplácené za registraci pacienta. Navíc příští rok se má částka zvednout z 50 korun rovnou na pět set a vzrostou i některé úhrady. Podle stomatologické komory se za těchto podmínek už vyplatí pečovat i o pacienty, kteří podstupují pouze zákroky hrazené pojišťovnou a nechtějí nic doplácet. Cílená podpora by časem mohla pomoct i v místech, kde je stále o zubaře nouze.

Všeobecná zdravotní pojišťovna zmapovala místa, kde zubaři reálně chybí. „Různé výběžky republiky a okraje hor, to jsou místa, kam by měly směřovat smlouvy. Když někdo smlouvu v těchto okresech chce, měl by ji dostat, aby se o pacienty postaral,“ vysvětluje prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

„Chceme zacílit jak úhradové mechanismy, tak i naši pozornost, abychom dostupnost zlepšili,“ dodává  náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči David Šmehlík.

Ministerstvo i pojišťovny na požadavky zubařů reflektovaly. Příští rok proto dentisté dostanou víc peněz třeba za vytržení zubu nebo bílou výplň u dětí. Peníze navíc od VZP dostávají zubaři i za registraci a péči o nové pacienty. „Situaci bychom díky zvýšení prostředků měli vyřešit během tří let,“ očekává Šmehlík.

Bez zubaře je už tři roky krkonošský Horní Maršov. Lékařka odešla do penze a náhradu za sebe nesehnala. Lidé proto musí jezdit do 15 kilometrů vzdáleného Trutnova.

Podle šéfa stomatologické komory se ale zubní ordinace neuživí všude. „Říkají, že tady vždycky byl zubní lékař. Byl, ale už tu není, a byla tu fabrika, a už tu taky není a nejsou tu ani lidi. Ale musíme vymyslet, jak to udělat, že tam třeba někdo zajede,“ navhruje Šmucler jedno z možných řešení. Zubařů je podle něj dostatek, otázka je prý jen v nastavení podmínek.

VZP letos vytvořila program, který má za cíl najít zubaře všem, kdo hledají nebo nejsou spokojení u toho stávajícího. Lidé tak mají mít garantovanou základní péči hrazenou ze zdravotního pojištění.

Za zapojení do programu dostávají lékaři měsíčně tisícovku, za každého nově registrovaného pacienta pak 500 korun. Bonus 40, respektive 60 korun mají i za každé jejich ošetření.

Během čtyř měsíců začalo přibývat lidí, kteří stomatologa našli. Ke konci října jich bylo přes 11 a půl tisíce a podle pojišťovny číslo dál poroste. Zatím se k projektu přidalo přes 900 ordinací.

Pomoc se zubaři potřebuje Vysočina

Jednou z oblastí, které by potřebovaly s počty ordinací pomoct, je Vysočina. Jeden zubař zde ošetřuje odhadem 1500 lidí. Mnozí lékaři jsou ve vyšším věku a postupně odcházejí do penze. Na Třebíčsku většina ordinací nové pacienty nepřijímá a dva roky bylo neobsazené i místo v jaderné elektrárně v Dukovanech. Teď se situace začína měnit k lepšímu.

Čtyři tisíce pacientů, mezi nimi i obyvatelé Dukovan, dojíždějí přímo do jaderné elektrárny, kde před měsícem otevřeli novou ordinaci. Její vybavení za 11 milionů zaplatila právě elektrárna.

„V tuto chvíli je provoz zkušební, jedna ordinace jede naplno a v druhé se pracuje tři dny v týdnu. Od nového roku by měl začít provoz obou ordinací,“ říká mluvčí JE Dukovany Jiří Bezděk.

„Zájem je veliký, dokonce až tak, že jsme zaobjednali prevencemi listopad 2020,“ říká zubařka Karolína Svobodová. Do ordinace v Dukovanech dojíždí z Brna, tedy 45 km, stejně jako dva její kolegové, kteří se budou v ordinaci střídat.