Kvůli teroru v Paříži ruší rodiče jazykové zájezdy svých dětí

Reportáž: Počty žáků mířících do ciziny se zúžily (zdroj: ČT24)

Po teroristických útocích v Paříži mnozí čeští rodiče odhlašují děti ze školních jazykových kurzů v cizině. Ministerstvo proto mění podmínky pro čerpání dotací na tyto pobyty. Školy o ně nepřijdou, ani když na poslední chvíli klesne počet účastníků pod stanovený počet, a dostanou příslušnou část původní sumy.

Na jazykové pobyty žáků v cizině dostaly v letošním roce české školy z evropského programu celkem 800 milionů korun. Po teroristických útocích v centru Paříže, při kterých před necelými čtrnácti dny zemřelo 130 lidí, ale rodiče své děti z chystaných pobytů odhlašují.

Příkladem může být základní škola v Říčanech. „Dva žáci odřekli, to znamená, kdybychom museli mít skupinu deseti dětí, tak bychom nesplnili šablonu (pro čerpání dotace) a skupinu nenaplnili,“ dodává zástupkyně ředitele Zuzana Pokorná. Na jedné z mosteckých základních škol podobný pobyt dokonce odmítla celá třetina rodičů.

Místo deseti pět

Aby školy nemusely kvůli některým odřeknutým účastem vracet všechny peníze a zájezdy platit ze svého, upravilo ministerstvo pravidla čerpání. „Víme o podobných obavách pedagogů, rodičů a samozřejmě se s nimi ztotožňujeme,“ informovala mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová. „Právě proto došlo k vydání operativně té výjimky, ta stanovuje minimální počet účastníků takových pobytů z deseti na pět.“

Ministerstvo teď zjišťuje škody a uvažuje o dalších změnách. Děti by třeba nově mohly jezdit místo do Anglie do bezpečnějších zemí, za které úřad považuje například Dánsko.