Krkonošské hřebeny pokryl sníh, poprvé po létě sněžilo i v Jeseníkách

Patnácticentimetrová vrstva pokryla v noci krkonošské hřebeny. Ačkoli nepatrný poprašek letos na podzim již v Krkonoších k vidění byl, nynější sněžení bylo to první významnější. První sníh napadl i v nejvyšších polohách Jeseníků a sníh pokryl také nejvyšší partie Šumavy. Od pátku do dopoledne platila výstraha, která upozornila na vydatné deště v části republiky. Nejvíc pršelo v Jeseníkách. Až na drobné výjimky se ale nezvedly hladiny vodních toků na povodňové stupně.

Výstraha na silné deště se týkala pomezí Čech, Moravy a Slezska a to, co meteorologové předpokládali, se splnilo. V sobotu ráno dosáhly 24hodinové úhrny srážek až 72 milimetrů v Hrubém Jeseníku a kolem 40 až 50 milimetrů v Rychlebských horách, Orlických horách a Králickém Sněžníku.

V Krkonoších byly úhrny sice menší – kolem 30 milimetrů – ale zato byly na hřebenech srážky sněhové. V nejvyšších českých horách sněžilo sice letos po létě již 8. října, ale to byl jen poprašek na vrcholu Sněžky. Tentokrát napadla až patnácticentimetrová vrstva mokrého sněhu.

Na krkonošských hřebenech ráno mrzlo, na Sněžce bylo minus 2,2 stupně Celsia, pocitová teplota však kvůli silnému větru byla na úrovni minus 12 stupňů, vyplývá z dat měřicí stanice na poštovně Anežka na vrcholu Sněžky. Sníh zůstal jen na hřebenech, níže v Krkonoších zatím jen pršelo.

První sníh nadcházející zimy napadl i v Jeseníkách – až šest centimetrů. „Šest centimetrů má Šerák i Kralický Sněžník, podobně to očekávám i na Pradědu, jde o polohy kolem 1400 metrů nad mořem,“ řekl Jakub Flám z Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle provozovatele restaurace a hotelu na Pradědu Tomáše Hrazdila napadl první jesenický sníh letos podstatně později než v minulých letech. Ujistil zároveň, že silnice z Ovčárny na Praděd zůstala průjezdná.

V noci nasněžilo i na Šumavě. Tam to nebyl první sníh po letošním létě, protože sněžilo i v noci na pátek. V noci na sobotu ho ale napadlo více – meteorologové zaznamenali na Blatném vrchu šestnáct centimetrů.

V sobotu přes den očekávají meteorologové v 1000 metrech na horách nejvyšší teploty kolem plus 3 stupňů Celsia. Níže bude 8 až 12 stupňů. V neděli má být zhruba o stupeň tepleji, zesílí ale vítr. V nárazech bude mít rychlost přes 50 kilometrů za hodinu.