Krátkodobé parkování na letišti zdarma? Nově jednou za hodinu

Praha - Letiště Praha zvyšuje počet bezplatných vjezdů na krátkodobé parkoviště. U odletů a příletů mohli lidé zastavit na čtvrt hodiny zdarma jen dvakrát za den. Nově můžou bez placení parkovat 15 minut každou hodinu. Lidi teď parkují, kde se dá, třeba u nedaleké čerpací stanice nebo podél dvouproudé silnice na zákazu zastavení.

Tři sta dvacet parkovacích míst u letištní haly je vyčleněno jen pro naložení nebo vyložení cestujících. Denně na obou krátkodobých parkovištích v letní špičce projede až deset tisíc aut. Obě parkoviště se rok testovala. „Provoz jsme nastavili tak, aby se to parkoviště nezahlcovalo a byl tam dostatek místa,“ řekla mluvčí letiště Eva Krejčí. Pražské letiště se inspirovalo v zahraničí - například v Paříži mohou stát lidé zadarmo jen 10 minut. 

Tlačítko patnáctiminutového parkování zdarma si řidiči nově na odletech a příletech mohou zmáčknout jednou za hodinu. Přesto auta zastavují, kde se dá. Třeba pár set metrů od letištní haly v odbočovacím pruhu a navíc na zákazu zastavení. „Nezákonnému parkování my zabránit nemůžeme, takoví řidiči se ale vystavují nebezpečí pokutování,“ upozorňuje Krejčí.

„Když se chcete s někým rozloučit, doprovodit ho až k odletu, patnáct minut nestačí,“ myslí si jeden z řidičů. Stejný názor mají i další, placenému parkování se snaží vyhnout většina z nich. V Parkingu B nebo C, jen několik desítek metrů od letištních hal, mohou lidé zaparkovat za padesát korun na hodinu. „Pro normální lidi je drahé zaparkovat přímo na letišti třeba na hodinu,“ tvrdí další z návštěvníků letiště.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)