Krajský soud musí znovu rozhodnout o emisní výjimce pro elektrárnu Chvaletice

Olomoucký krajský soud bude muset znovu rozhodnout o výjimce z emisních limitů pro chvaletickou elektrárnu. Původně ji zrušil, ale nyní mu případ vrátil Nejvyšší správní soud. Ten uvedl, že se nedomnívá, že by emisní výjimka mohla způsobit závažné znečištění životního prostředí, případně ohrozit vysokou úroveň ochrany životního prostředí.

Soud zrušil emisní výjimku pro elektrárnu loni v říjnu, ta se bránila kasační stížností. Nejvyšší správní soud jí vyhověl. „V právě přezkoumávané věci NSS nezjistil okolnosti, které by nasvědčovaly tomu, že by požadovaná emisní výjimka pro elektrárnu Chvaletice mohla přispět k překročení mezních hodnot kvality ovzduší. Naopak správní orgány ve svých rozhodnutích vyhodnotily, že v nejvíce zasaženém území (obci Spytovice) je dlouhodobě plněn standard kvality ovzduší,“ stojí v rozsudku.

Případ se tedy vrátil ke krajskému soudu. Na něj se s žalobou původně obrátilo Hnutí Duha se spolkem Frank Bold Society. Napadly úřední rozhodnutí o výjimce, které původně vydal úřad Olomouckého kraje a potvrdilo ministerstvo životního prostředí. Krajský soud ve svém původním verdiktu označil úřední rozhodnutí za nedostatečně podložené a obecně zdůraznil princip ochrany životního prostředí.

Podle Nejvyššího správního soudu ale obsahují rozhodnutí správních orgánů podrobné a pečlivé posouzení dopadů výjimky na životní prostředí. „Citované závěry následují požadavky nastavené metodikou ministerstva životního prostředí. V případě negativního hodnocení některého z kritérií pak tato rozhodnutí předkládají důvody, proč taková hodnocení nevedou k zamítnutí žádosti o emisní výjimku,“ uvedl NSS.

Správní soud v aktuálním rozhodnutí také vyzval ke zdrženlivosti justice v hodnocení některých odborných otázek. „Odborné posouzení věci a volba konkrétního vhodného řešení je především na osobách, které k tomu disponují odpovídajícím vzděláním a erudicí. Je proto namístě, aby správní soudy při přezkumu odborných otázek postupovaly obzvlášť obezřetně,“ míní NSS.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun. Vloni vyrobila rekordních 4,9 terawatthodiny elektřiny. V minulosti podstoupila nákladnou rekonstrukci. Aby dosáhla požadovaných emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku, musela by investovat další vysoké částky. Výjimka umožňuje dočasně zachovat původní limity.