Protest u elektrárny Chvaletice. Aktivistům vadí dopady spalování uhlí, někteří blokují vjezd do areálu

Ekologičtí aktivisté pochodem z Řečan nad Labem do Chvaletic na Pardubicku protestovali proti prodloužení provozu chvaletické elektrárny. Demonstrace byla součástí Klimakempu, akce zaměřené na diskuse o změně klimatu a současné energetice a možnostech dalšího vývoje. Demonstranti elektrárnu obešli, kolem 14. hodiny si vyslechli proslovy a poté se začali připravovat na cestu zpět, kam část z nich skutečně vyrazila. Několik desítek lidí ale od té doby vsedě blokuje hlavní vjezd do elektrárny.

Demonstrace začala krátce po desáté hodině u železniční zastávky Řečany nad Labem. Průvod několika set lidí pak zamířil kolem elektrárny na zadní parkoviště, kde následovaly proslovy účastníků a účastnic protestů. Po cestě zpátky část lidí začala okupovat prostor před hlavní bránou.

Setrvat by tam mohli do sobotního rána, někteří mluví i o neděli. „Policisté je vyzvali k odchodu z prostoru, lidé by totiž mohli blokovat vjezd pro Integrovaný záchranný systém (IZS) a tím by se mohli dopustit správního deliktu. Policie ale nechce dav rozehnat, protože do prostoru elektrárny nezasahují a chod elektrárny nenarušují,“ komentovala dění odpoledne redaktorka ČT Veronika Skřivanová. Protestující podle ní uvedli, že v případě průjezdu složek IZS jsou ochotní jim uvolnit cestu.

K další blokádě se rozhodli lidé o několik desítek metrů dál, tato blokáda vedlejšího vjezdu je ale menší. Ostatní účastníci demonstrace okolí elektrárny opustili.

Podle mluvčí iniciativy Občané za konec doby uhelné Mariky Volfové je okupace pokojný protest proti prodloužení funkce elektrárny. Jak dlouho potrvá, neupřesnila, mluví se o celém víkendu. Iniciativa vyjednává s policií. Podle mluvčí policie Markéty Janovské aktivisté informace dostali, víc zatím policisté dělat nebudou.

Mluvčí holdingu Sev.en Gabriela Sáričková uvedla, že elektrárna prochází miliardovou modernizací, nedávno odvrátila v části středních Čech black out, takže nerozumí tomu, proč aktivisté protestují. „Tato elektrárna aktuálně prochází rozsáhlou ekologizací za sedm miliard korun. Budeme plnit 23 z 25 přísných nařízení Evropské komise,“ řekla. Blokáda ale nijak neomezuje provoz, proto holding nepožádá policii o vyklizení prostoru, dodala.

Protesty před elektrárnou Chvaletice
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Ještě kolem 14. hodiny byla na místě poklidná atmosféra, policisté přesto sledovali demonstraci kvůli možným přestupkům aktivistů. Od čtvrtka do neděle je nad elektrárnou vyhlášená bezletová zóna. Nad elektrárnou létaly dva policejní vrtulníky.

Policie také vyzývala účastníky v českém, anglickém a německém jazyce, aby nevstupovali za plot, který ohraničuje elektrárnu, jinak se dopustí správního deliktu. Elektrárnu uvnitř střeží policejní těžkooděnci.

Pořadatelé označili demonstraci za úspěch

Účastníci pochodu z Řečan volali různá hesla: ,Uhlí patří pod zem‘ nebo ,Změňme systém, a ne klima‘. Řada z nich byla oblečená v termo oblecích (tzv. overallech) a někteří nesli transparenty s nápisy jako ,Bránit přírodu není zločin', ,Kapitalismus klima nezachrání' nebo ,Zastavme elektrárnu Chvaletice'. V průvodu jel také alegorický vůz a demonstranti měli bubínky a píšťalky. 

„Demonstranty doprovází alegorický vůz s umělým panákem, který představuje uhlobarona a který z těžby uhlí získává miliardy ročně,“ řekl ještě před začátkem blokády vjezdu do elektrárny  jeden z pořadatelů akce Jan Polášek z iniciativy Občané za konec doby uhelné. Lidem vadí nejen dopady spalování uhlí na krajinu a klima, ale i vypouštění rtuti. 

„Demonstrace je úspěšná, sešly se stovky lidí. Jsme z principu proti násilí. Prioritou je bezpečnost účastníků akce, zaměstnanců elektrárny i policie,“ dodal Polášek.

Policie nicméně bude sledovat okolí elektrárny až do konce víkendu, účastníci Klimakempu totiž plánují další blíže neurčené protesty.

Protest u chvaletické elektrárny
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Od roku 2013 ji vlastní Severní energetická (Sev.en). Elektrárna tento týden dostala od kraje výjimku na limity oxidů rtuti a oxidů dusíku, které začnou platit od srpna 2021. Rozhodnutí není pravomocné. „Místo ochrany klimatu a našeho zdraví jde na ruku uhlobaronům,“ řekli k tomu v pátek aktivisté.

Hnutí Greenpeace se odvolá k ministerstvu životního prostředí. Chvaletickou elektrárnu berou aktivisté jako precedens, protože řada elektráren nesplňuje nové emisní limity.