Kolony jsou zpět. Na podzim doprava oslabila méně než na jaře, auta se s rozvolněním rychle vrátila

UDÁLOSTI: Podzimní útlum provozu byl mnohem menší než jarní (zdroj: ČT24)

Podzimní fáze koronavirové pandemie zdaleka neovlivnila dopravu v Česku tak jako ta jarní. Aut na silnicích zůstalo více, navíc v říjnu výrazně vzrostla těžká nákladní doprava. Nyní, v předvánočním období, jsou silnice ucpané podobně jako loni. Lidé se po zrušení nejpřísnějších opatření na počátku prosince rychle vrátili i do prostředků veřejné dopravy.

Jarní celostátní karanténa spojená s omezením volného pohybu způsobila, že konkrétně na pražských silnicích ubylo podle dat Technické správy komunikací 30 až 35 procent aut. Na podzim, kdy byla pravidla ještě přísnější, jich oproti normálnímu stavu ubylo jen 13 až 20 procent.

Na dálnicích byl propad osobní dopravy větší, ale vynahradily to kamiony. Nejvýraznější bylo zesílení nákladní dopravy na dálnicích do Německa – na D5, která vede z Prahy na Rozvadov, přibylo 9 až 10 procent kamionů, zatímco osobních aut bylo oproti předchozímu roku asi o čtvrtinu méně.

Podle mluvčího sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia Martina Felixe letos na podzim zájem o nákladní dopravu skutečně vzrostl. „Zakázky jsou o nějaké procentní číslo vyšší. Otázka je, jak to bude trvat,“ poznamenal. Zájem o kamionovou dopravu dal do souvislosti s tím, že se automobilky snaží „dohnat dobu, kdy byly zavřené“.

Růst silniční nákladní dopravy není ničím novým, od roku 2017 roste každoročně asi o pět procent. Roste i výběr mýta. Letos na jaře sice přišel pětinový propad, ale jenom krátkodobý. Nyní stát vybírá přes miliardu měsíčně.

Těsně před Vánoci jsou již silnice tak plné, jak bývaly před pandemií. „U nákupů a ve vnějším kordonu je znát, že doprava stoupá,“ uvedla mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

Plno je i v prostředcích hromadné dopravy. Jestliže na podzim bylo běžné, že si sedl každý, kdo nastoupil, nyní už to neplatí. „Mezi první a druhou epidemickou vlnou pozorujeme, že se lidé mnohem rychleji vrátili do městské hromadné dopravy. Je tam mnohem větší důvěra,“ podotkl náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).