České dráhy omezují provoz dálkových vlaků, spoje redukují i autobusoví dopravci

České dráhy v souvislosti s opatřeními kvůli zhoršené epidemické situaci upraví provoz dálkových vlaků mimo dopravní špičku. Od pondělí 19. října omezí například provoz na linkách z Prahy do Hradce Králové, Brna, Českých Budějovic a Děčína. Cestujících ubývá i v autobusech, dopravci hlásí pokles poptávky o polovinu.

České dráhy omezí nabídku dálkových vlaků mimo dopravní špičku a v okrajových časech. Omezení se dotkne také spojů v úsecích Kolín – Ústí nad Labem, České Budějovice – Jihlava–Brno a Ostrava–Čadca. Dopravce ale ujišťuje, že i přes tato omezení bude nadále na všech linkách zajištěna dostatečná nabídka vlaků. Kompletní seznam jednotlivých linek naleznou cestující na webu.

Vedle dálkových vlaků objednávaných ministerstvem dopravy je už od 7. října omezen také provoz některých vlaků SC Pendolino a IC mezi Prahou a Ostravskem. Provoz se sníží i v lokální dopravě v Praze, Středočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Moravskoslezském kraji a v Kraji Vysočina, nevyjedou také školní či rekreační spoje. Pardubický kraj ve středu oznámil, že kvůli poklesu počtu cestujících snižuje množství vlakových spojů asi o 11 procent, na Královéhradecku by to mělo být o necelá tři procenta.

Začínají platit prázdninové jízdní řády

Cestujících ubývá i v autobusové dopravě. Poptávka podle některých dopravců nyní klesla až na polovinu běžného zájmu. Pokles je viditelný především u studentů a školáků, postupně se však projevuje i u ostatních pasažérů. České dráhy evidují nejvýraznější úbytek během víkendového provozu, například Arriva pak kvůli omezení škol zase v ranních a odpoledních hodinách pracovních dnů. První změny na linkách z Teplic do Prahy a mezi Olomoucí, Přerovem a Brnem udělal autobusový dopravce ve středu.

Na většině míst se také postupně omezují školní spoje a linky, autobusy také začínají jezdit podle prádzninových jízdních řádů. Méně cestujících však jezdí v posledních dnech i večer, kdy se projevuje zavření restaurací a kulturních podniků.

České dráhy prosí cestující, aby k nákupu jízdenek využívali přednostně on-line prodejní kanály, tedy e-shop nebo aplikaci Můj vlak, a v případě nákupu jízdenek u pokladen ve stanicích upřednostňovali bezhotovostní platby. Ve vlacích a v dalších prostředcích veřejné dopravy také platí povinnost používat ochranné prostředky dýchacích cest.

Provoz na železnici byl omezen i na jaře při první vlně epidemie. České dráhy tak v letošním prvním pololetí hospodařily se ztrátou 1,98 miliardy korun.  Vlaky dopravce v pololetí cestovalo 59,8 milionu cestujících, meziročně o třetinu méně. Stát už slíbil dopravcům podporu, mezi ty železniční chce rozděli 400 milionů korun. Zájezdoví autobusoví dopravci dostanou na pokrytí ztrát z krize od státu až miliardu korun, jedná se i o podpoře pro linkové autobusy.