Kolem školské stávky panují nejasnosti, chybí kompletní přehled zavřených zařízení

Události: Nejasnosti kolem pondělní školské stávky (zdroj: ČT24)

Ačkoliv stávka ve školách se má uskutečnit už v pondělí, shrnující informace o tom, kolik přesně se do ní zapojí škol a které to budou, nejsou k dispozici. Odbory odhadují, že by to mohla být asi polovina. Ředitelé, kteří musí informovat zřizovatele škol a rodiče, měli dostat seznamy protestujících zaměstnanců do úterní půlnoci. Řada z nich ale ještě ani ve středu nevěděla, jestli se u nich bude učit, nebo budou nuceni zavřít.

Ředitelé škol mají povinnost stávku řádně ohlásit, a to rodičům a zřizovateli. Některé školy ale zřizují kraje, jiné obce. Celkový přehled o tom, kolik jich zůstane v pondělí zavřených, tak nemá ani stát, ani odbory. Na seznam Učitelské platformy se samo připsalo patnáct set škol, dalších více než 150 škol podle platformy stávku podporuje, v pondělí ale výuku zajistí.

Ani tak ale seznam není kompletní. Například v Brně se podle platformy do protestu zapojí zhruba šedesát škol. Řada dalších má přitom na webových stránkách informaci, že se stávky zúčastní, v mapě ale chybí – například základní škola v Tuháčkově ulici.

Nejistí rodiče

V Praze stávku ke středě ohlásilo 102 škol, které zřizují pražské městské části. Situace napříč metropolí se ale výrazně liší. Zatímco třeba na Praze 2 zůstane otevřeno všech devatenáct základních škol, na Praze 9 se uzavřou všechny. Ještě větší nejistota panuje na úrovni krajů, které zřizují hlavně střední školy. Hned pět krajů dosud nemá žádné údaje k dispozici.

V Základní škole Velké Popovice jsou rozhodnutí protestovat už od minulého týdne. Rodiče o stávce vědí už několik dní. Jsou ale i školy, které o tom, jestli se do stávky zapojí, rodiče ještě ani ve středu vpodvečer neinformovaly. Někteří z těch, kteří se to dozvěděli během dne, jsou zaskočeni, že nebudou mít kam dát děti.

Jednodenní stávku oznámila například základní škola v Jablonci nad Nisou v průběhu dopoledne. Informace zaskočila i Lucii Jarešovou – děti samotné doma nechat nechce. Dovolenou vyčerpala, do práce si je vzít nemůže.

Třídy i jídelna

V Liberci se má z 21 škol ke stávce připojit asi polovina. Z předběžných dat má zatím stávka největší podporu na Vysočině a Královéhradeckém a Ústeckém kraji, kde se zapojí víc než polovina škol, které zřizuje kraj. V Kraji Vysočina se ke stávce zatím přihlásilo asi sedmdesát škol. Některé z nich rozhodly o úplném uzavření ale až ve středu.

Fungovat v pondělí nebude například základní škola v ulici Evžena Rošického. Vyučená kuchařka tam bere 24 tisíc hrubého, pomocná kuchařka pak o tři tisíce méně. „Budeme stávkovat, budeme mít zavřeno, děti zůstávají doma, budou mít ředitelské volno,“ řekla vedoucí školní kuchyně Olga Ryšavá.

Původně se k protestům měla připojit jen jídelna, ve středu rozhodli o tom, že je podpoří i většina učitelů. „Důvodem stávky nejsou peníze pro pedagogy, ale aby se nesnižoval počet asistentů, aby se nesnižovaly platy nepedagogů, které jsou v této době opravdu velmi nízké,“ zdůvodnil ředitel školy František Svoboda. Rodiče škola informovala prostřednictvím školního webu.

Nejistota dlouho panovala na pražské Základní škole Brána jazyků. Ředitel Petr Tlustý dostal seznam učitelů, kteří chtějí stávkovat, až ve středu před polednem. Až poté mohl začít zjišťovat, jestli v pondělí zvládne zajistit alespoň částečný provoz, nebo bude muset zavřít. „V jedné budově už jsme to rozhodnutí mohli udělat včera, protože tam to bylo jasné, ale v této budově se počet stále měnil,“ poznamenal. Škola nakonec zůstane zavřená.

Výhrady na ministerstvo

Naopak v pražské Základní škole Londýnská se zaměstnanci ke stávce nepřipojí. Ředitel Martin Ševčík dal informaci na web v úterý večer. Se všemi kroky ministerstva sice škola nesouhlasí, vadí jí třeba plán na úpravu počtu asistentů, problémy ale chtějí řešit jinak.

„Snažíme se komunikovat s ministerstvem školství, s jednotlivými pracovníky a snažíme se ovlivňovat ten proces. A neřešíme to nátlakovým způsobem,“ řekl Ševčík. Před ředitelnou mohou učitelé i rodiče podepsat dokument s konkrétními výhradami. V příštím týdnu ho vedení školy zašle na ministerstvo.

V některých školách se také zaměstnanci ještě neshodli na jasném postupu. V takových případech většina z nich bude žáky slučovat, nebo zajistí provoz jen části tříd.