Justice se bude znovu zabývat výtkou od exministryně Benešové pro soudkyni postoloprtské kauzy

Městský soud v Praze se bude znovu zabývat výtkou, kterou udělila bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová chomutovské soudkyni Kateřině Vltavské. Ta údajně pochybila při rozhodování v kauze Postoloprty, když nesprávně odsoudila tamější radní. Vltavská se proti výtce ohradila správní žalobou, které dal za pravdu pražský městský soud. Jeho rozhodnutí teď zrušil Nejvyšší správní soud. Česká televize informaci zjistila z úřední desky NSS.

Ministerstvo u Nejvyššího správního soudu uspělo. „Rozsudek Městského soudu v Praze ze dne 29. 10. 2020 se ruší a věc se vrací tomuto soudu k dalšímu řízení,“ stojí v rozhodnutí.

V kauze Postoloprt rozhodovala soudkyně Vltavská o vině deseti zastupitelů, kteří měli způsobit škodu své obci v hodnotě 500 tisíc korun. V roce 2015 totiž schválili prodej domu na náměstí za jeden milion korun. Rozhodnutí ale napadl jeden z občanů obce, který chtěl budovu koupit. Namítal, že prodej byl pod cenou. Policie při vyšetřování proto nechala vypracovat znalecký posudek, podle kterého byla obvyklá cena v místě více než 1,5 milionu korun.

Vltavská následně odsoudila zastupitele trestním příkazem v roce 2017 a rozdala peněžité tresty. Všichni se proti rozhodnutí bránili odporem, proto řízení i nadále pokračovalo. Při dokazování soudkyně na základě revizního znaleckého posudku zjistila, že posudek, který nechali zpracovat vyšetřovatelé, byl chybný. Cena, za kterou nemovitost zastupitelé prodali, totiž odpovídala té tržní. Všechny obžalované tak soudkyně zprostila viny v dubnu 2019.

Výtka kvůli údajným drobným nedostatkům v práci

Exministryně Benešová udělila Vltavské výtku podle zákona o soudech a soudcích, protože se měla dopustit drobných nedostatků v práci. Vltavská totiž podle tehdejší šéfky resortu neměla vydat trestní příkaz, jelikož vina zastupitelů nebyla jednoznačně prokázána. Na chybný znalecký posudek totiž upozorňovala obhajoba opakovaně a soudkyně měla poznat, že znalec zvolil špatný postup při vyhotovení posudku.

Proti výtce podala Vltavská žalobu. Městský soud v Praze se jí zastal a tuto výtku zrušil. Podle něj byla v rozporu s ústavním principem dělby moci, protože ministryně v tu chvíli zasahovala do soudcovské nezávislosti.

S tím NSS ale nesouhlasí. „Možnost orgánu výkonné moci ukládat soudcům výtky tudíž jako taková dostojí jak požadavkům práva Evropské unie, tak Úmluvy, neboť je zajištěna záruka v podobě soudního přezkumu před nezávislými správními soudy,“ stojí v rozsudku.

Městský soud v Praze se tak výtkou bude muset zabývat znovu, konkrétně by měl řešit, jestli udělená výtka za pochybení soudkyně není nezákonná. „Soudce není možné vnímat jako jakési automaty na bezchybná rozhodnutí. I z toho důvodu je nutné trvat na výkladu, který připouští postih za pochybení při rozhodovací činnosti výtkou jen v závažných a neomluvitelných případech,“ uvedl NSS. Jestli se jednalo o takový závažný a neomluvitelný případ, teď bude řešit právě pražský soud znovu.

Kasační stížnost proti rozhodnutí Městského soudu v Praze podala ještě ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Ve sporu teď figuruje aktuální šéf resortu Pavel Blažek (ODS).