Jirků končí po 21 letech v čele Nadace Charty 77. Novou ředitelkou se stala Voldánová

Ředitelkou Nadace Charty 77 se stala bývalá moderátorka České televize a novinářka Jolana Voldánová. Střídá Boženu Jirků, která po 21 letech ve funkci nyní vede správní radu nadace. Obě ženy si v pondělí předaly post, uvedla Nadace Charty 77 na svém webu. Stěžejním projektem nadace je Konto Bariéry, které podporuje už zhruba třicet let lidi s handicapem a organizace, které jim pomáhají.

Voldánová chce mimo jiné hledat nové cesty, jak oslovit a motivovat dárce a zároveň zviditelnit příběhy lidí bojujících s nepřízní osudu. „Nemám pochyb, že lidé chtějí pomáhat a že jim není lhostejný osud druhých. A s tím, jak se společnost proměňuje, jak dorůstají nové generace dárců, bude potřeba ukazovat také nové možnosti dárcovství. I to je jeden z předpokladů pro to, aby projekty, jako je Konto Bariéry, mohly dál úspěšně fungovat,“ sdělila.

Jirků byla v květnu zvolena do čela správní rady Nadace Charty 77. „Nadaci neopouštím, jsem s ní stále spojena takřka pupeční šňůrou, ale její vedení po tolika letech ráda předám Jolaně. Věřím, že dokáže navázat na to skvělé, co v nadaci za ta léta vzniklo, a zároveň jí vtisknout svoje nápady,“ uvedla.

Nadaci Charty 77 založil v roce 1978 ve Švédsku disident, vědec a spisovatel František Janouch. Božena Jirků pracuje v Nadaci Charty 77 už od počátku 90. let, kdy začala působit v Československu. Dříve pracovala podobně jako Voldánová jako redaktorka v Československé televizi, ale v roce 1991 jí zakladatel Nadace Charty 77 Janouch nabídl místo v týmu organizace v Československu. 

Události: Božena Jirků odchází z vedení Nadace Charty 77 a Konta Bariéry (zdroj: ČT24)

Zlomová kampaň Konto Míša

Zlomová podle ní byla tehdy celorepubliková kampaň Konto Míša, kdy se vybralo na záchranu chlapce sto milionů. „Naše první heslo bylo Patří mezi nás,“ vzpomíná. Témata se od té doby rozšířila. Dárci přispívají na rehabilitační pomůcky, asistenty nebo moderní protézy. Aktuálně podporují i školáky z Ukrajiny. „Děvčatům to pořád říkám a to tam musí zůstat i za nové ředitelky za Jolany. V nadaci musí být pořádek, ale nesmí se ztratit to srdce, proto mám ráda každou sbírku,“ uvedla Jirků. 

Voldánová pracovala řadu let jako reportérka a moderátorka České televize. Působila také v Českém rozhlase nebo jako mluvčí Sčítání lidu 2021.

Nadace Charty 77 byla založena původně pro podporu disidentů, hlavně signatářů Charty 77, pronásledovaných tehdejším totalitním komunistickým režimem v Československu. Po pádu totality se organizace přesunula do Československa a začala pomáhat například handicapovaným. V současnosti má nadace podle svých údajů asi čtyřicet tisíc pravidelných dárců a loni získala od individuálních dárců dvacet milionů korun.