Ježíšek může přijít i k hospitalizovaným. Nemocnice spouštějí vánoční dobročinnost

Nemocnice v Česku vybírají dárky pro pacienty, kteří přes Vánoce zůstanou v jejich péči. Zájem je především o křížovky, ponožky, omalovánky nebo kosmetiku. Pomoci mohou lidé například ve Fakultní nemocnici Olomouc a Hradec Králové nebo v Nemocnici Boskovice. Většina sbírek končí v týdnu před Vánocemi, některé až 20. prosince.

Dobrovolnický program Fakultní nemocnice Hradec Králové pořádá letos vánoční sbírku poprvé. Podle mluvčího Jakuba Sochora se inspirovali ostatními nemocnicemi a chtějí udělat radost hospitalizovaným pacientům. „Sbírka je určená pro dospělé, kteří na rozdíl od dětí pravidelně dárky nedostávají,“ říká Sochor. Například křížovky nebo knížky tam lidé mohou v určených časech nosit do pondělí 12. prosince.

Nemocnice Boskovice vánoční sbírku letos přichystala počtvrté. „Nezastavily nás ani covidové roky, kdy bylo pořádání sice obtížnější, nicméně i tehdy se zdařilo,“ uvádí koordinátorka akce Eva Škrabalová. Nejvhodnější dárky jsou podle ní kosmetické produkty v podobě gelů, mýdel, šamponů, ale i vlhčených ubrousků, dezinfekčních gelů nebo krémů na ruce. Dále pak knížky, časopisy, křížovky, psací potřeby či hračky pro děti.

Největší nápor dárků očekávají organizátoři až ke konci sbírky. „Pacienti, kteří musí tyto krásné svátky trávit upoutáni na lůžko, snáší svou situaci ne vždy lehce. Jakékoliv povzbuzení je proto vítané a přispívá ke zlepšení nálady, a tím pádem i k lepšímu léčebnému efektu,“ vysvětluje Škrabalová. V boskovické nemocnici dárky vybírají do 20. prosince. Pacientům je budou nadělovat na Štědrý den.

Udělat radost těm, kteří Vánoce nemůžou strávit doma

„Ježíškova výzva vznikla loni v souvislosti s podzimním zákazem návštěv, kdy do nemocnice za pacienty nemohli jejich nejbližší,“ uvádí mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher. Letos dobrovolnické centrum olomouckého špitálu, které sbírku pořádá, poptává teplé ponožky, omalovánky a pastelky pro děti i dospělé nebo třeba diáře na následující rok.

„Minulý rok měly velký úspěch také ručně vyráběné dárky, které tvořili naši dobrovolníci. Byly to zejména malované kamínky, háčkovaná srdce či korálkové talismany,“ dodává. Dobrovolnické centrum bude dárky pro pacienty vybírat do pondělí 19. prosince.

Do 15. prosince dárky sbírá Dobrovolnické centrum Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi. „Každý rok zažíváme nad očekávání velký úspěch. Loni tak dárky dostali nejen všichni hospitalizovaní pacienti, ale i ti, za kterými jezdí sestřičky domácí péče,“ říká mluvčí nemocnice Hana Kopalová. Akci Hledáme Ježíšky – plníme vánoční přání pořádají už potřetí.

Strom splněných přání

Fakultní nemocnice Plzeň svou dobročinnost už podesáté pořádá formou Vánočního stromu splněných přání, který je zveřejněný na webových stránkách nemocnice. Jeho ozdoby obsahují přání dětských hematoonkologických pacientů, všech pracovišť, kde jsou hospitalizované děti, a také tipy na dárky pro dlouhodobě hospitalizované seniory.

„Na Vánočním stromu splněných přání se nachází celkem devatenáct ozdob, z nichž je sedm pro pacienty dětského hematologickoonkologického oddělení. Každý má pod svojí ozdobou krátký medailonek a samozřejmě konkrétní přání,“ popisuje mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Všechny dárky pro dětské hematoonkologické pacienty se podle webové stránky nemocnice už podařilo udat.

Nicméně dárky pro dalších dvanáct klinik a oddělení je možné nosit až do 20. prosince. „Letos dárky rozdáváme na jednotlivá oddělení 22. prosince a nemocnice v tento den zažívá opravdické Vánoce. Seniorská i dětská oddělení jsou plná balíčků a velké radosti,“ dodává Levorová.

Informace o tom, jaké věci kupovat a kam je přinést, uvádí všechny nemocnice na svých webových stránkách. Dárky by měly být nové a nemocnice je často chtějí donést nezabalené.