V období Vánoc přibývá falešných sbírek. Neváhejte si vyžádat povolení, radí policisté

Ve svátečním období přibývá podle policistů falešných sbírek. Podle Aleše Mrázka z Asociace veřejně prospěšných organizací v Česku dlouhodobě působí například skupina podvodníků pravděpodobně z Rumunska. Policejní preventista Ondřej Penc doporučuje vyžádat si povolení ke sbírce. Konkrétní případy je možné také ověřit v Centrální evidenci sbírek, kterou na svých stránkách vede ministerstvo vnitra.

„Jsou období, kdy se všeobecně pořádá víc sbírek, takže se vyrojí i víc těch falešných. Patří k nim samozřejmě i čas kolem Vánoc nebo Tří králů,“ řekl koordinátor prevence pražských policistů Ondřej Penc. Pokud se lidem zdá sbírka podezřelá, měli by si podle něj vyžádat od člověka, který peníze vybírá, povolení.

„Ten, kdo vybírá peníze, u sebe musí mít doklad, který prokazuje spojení se sbírkou, a také plnou moc právnické osoby, která sbírku registrovala. Lidé si můžou také vyžádat průkaz totožnosti. Pokud je to někdo, kdo dělá sbírku dobrovolně a je pravá, určitě se nebude bát jej ukázat,“ doplnil Penc. Opatrní by měli být lidé hlavně u takových sbírek, které se zaměřují na oslovování případných dárců přímo na ulici.

Tajemník Asociace veřejně prospěšných organizací Aleš Mrázek upozorňuje na pravděpodobně rumunskou skupinu, která se po Česku pohybuje už několik let. „Chodí s papírem, na kterém je vlajka České republiky a nějaká loga a sbírají podpisy. Pak požadují finanční příspěvek. Není to žádná registrovaná sbírka, ale podvodná aktivita. Lidé, kteří umí znakový jazyk, s nimi zkoušeli komunikovat, v takové situaci se podvodníci snaží rychle vzdálit,“ uvedl pro ČT Mrázek.

Penc i Mrázek doporučují na podvodníky zavolat policii, dopadení je ale podle nich obtížné. „Podvodníci stačí většinou utéct nebo jsou pokutovaní pouze pro přestupek. Jsou u nás aktivní už několik let a nedaří se je vymýtit,“ zmínil Mrázek.

Podle mluvčího ministerstva vnitra Ondřeje Krátošky má fyzická osoba, která peníze v rámci veřejné sbírky vybírá, povinnost na požádání komukoliv a kdykoliv předložit kopii osvědčení, které vydal příslušný krajský úřad nebo městský úřad, a plnou moc právnické osoby, která veřejnou sbírku koná. Veřejnou sbírku mohou totiž pořádat pouze právnické osoby.

Pokud někdo vybírá dobrovolný příspěvek do kasičky, musí být zapečetěná úřadem, který povolení vydal. „Pečetění a následnému rozpečeťování kasiček vždy přihlíží úředníci. Sbírka ale může probíhat i prodejem předmětu a tady být zapečetěná kasička není povinná. Musí být ale jasné, kolik peněz z prodeje na danou sbírku jde,“ vysvětluje Mrázek.

Jestli je sbírka nahlášená přislušnému úřadu, si lidé můžou ověřit v Centrální evidenci sbírek na webových stránkách ministerstva vnitra. Některé neziskové organizace kontroluje Asociace veřejně prospěšných organizací. „Nabízíme neziskovkám možnost získat značku Spolehlivá veřejně prospěšná organizace. Jde o potvrzení pro dárce, že je organizace prověřená a splňuje vysoké nároky v oblasti transparentnosti a efektivity nakládání se získanými prostředky,“ uzavřel Mrázek.