Jen schvalování programů poslancům zabralo stovky hodin

Události: Práce Poslanecké sněmovny (zdroj: ČT24)

Poslanci v tomto volebním období strávili rekordní množství času nad programem jednotlivých schůzí. Z celkových 1642 hodin v Poslanecké sněmovně se zákonodárci zabývali obsahem jednání 442 hodin. Do konce volebního období přitom zbývá ještě celý rok.

Nárůst času stráveného nad programem je do značné míry dílem opozičních poslanců, kteří například přicházeli s návrhy na zařazení mimořádných bodů. Často tak úvodní část schůzí zabrala několik hodin.

V letech 2013 až 2017 poslanci strávili jednáním před prvním bodem 163 hodin z celkových 1663 hodin. Ve volebním období od 2017 až 2021 řešili úvodní část jednání 175 hodin, celkově na schůzích pak seděli 1901 hodin.

„Opozice se rozhodla pro systém neustálých obstrukcí, až destrukcí, jsme tu často přes noc,“ postěžoval si místopředseda poslaneckého klubu STAN Ondřej Lochman.

„Neznamená to, že budeme bojkotovat úplně všechno,“ poznamenal předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. „Jsou zákony, u kterých se můžeme dohodnout, ale jsou zákony, kde prostě přes to nejede vlak,“ dodal.

Dolní komora parlamentu má v současnosti letní pauzu. Na podzim ji čeká třeba jednání o důchodech nebo o státním rozpočtu na příští rok.