„Já jsem Tchajwanec.“ Vystrčil obdržel dar od tamního ministra

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS) obdržel jako dar tričko se svým portrétem a nápisem „Já jsem Tchajwanec“ od ministra tchajwanské Národní rozvojové rady Kung Ming-sina. Nápis odráží Vystrčilova slova z jeho návštěvy Tchaj-wanu v roce 2020, kdy parafrázoval výrok amerického prezidenta Johna Kennedyho: „Ich bin ein Berliner,“ a tamním poslancům česky i mandarínsky řekl: „Já jsem Tchajwanec.“

Tchajwanský ministr naopak od předsedy Senátu obdržel darem skleněného zajíce. Vystrčil to vysvětlil tím, že tchajwanský ministr je podle čínského horoskopu narozen ve znamení zajíce a zároveň letošní lunární rok je rovněž ve znamení zajíce. Zajíc je v čínské mytologii zosobněním klidu, vyrovnanosti a intuice, ale také nerozhodnosti a tajemnosti. Jako takový přeje rodinným vztahům a rozvíjení zálib, má nadání pro tvořivou činnost, stranou ale nenechává ani odpočinek.

Podle tiskové tajemnice Senátu Lady Faldynové se jednání týkalo například podpory ekonomické a investiční spolupráce včetně odstraňování případných byrokratických překážek. Dalším z témat byla spolupráce ve vzdělávání a výzkumu nebo strategické vize v životním prostředí, například mobilita studentů v klíčových technologiích nebo praxe v boji s dezinformacemi.

Tričko jako dar obdržel při své nedávné návštěvě Prahy také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dala mu ho předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Byl na něm text v angličtině, podle kterého je Rusko teroristický stát. Vystrčil tehdy Zelenskému daroval symbolický klíč od Senátu.

S tchajwanským ministrem se Vystrčil sešel asi na hodinovém jednání. Setkání se zúčastnili také další členové vedení Senátu a někteří další senátoři. V pondělí se s ním setkala i Pekarová Adamová.

Česko se podobně jako většina států v otázce Tchaj-wanu drží politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu. V posledních letech ale zintenzivnilo svou podporu Tchaj-wanu. Ostrov v minulosti navštívilo několik českých politiků včetně Vystrčila a Pekarové Adamové.

Vystrčil tak učinil i přes silný nesouhlas Číny, tehdejšího prezidenta Miloše Zemana i expremiéra Andreje Babiše (ANO). Stal se prvním předsedou některého ze Senátů, který za poslední více než čtyři desítky let vystoupil v tchajwanském parlamentu.