I když začalo meteorologické jaro, víkend bude spíše zimní. Ochladí se, zatáhne a začne sněžit

I když s březnem začalo meteorologické jaro, počasí o víkendu ještě připomene spíše zimu. Teplota bude s koncem týdne klesat, i když přes den zůstane většinou mírně nad nulou, mrznout bude hlavně přes noc. O víkendu by mělo začít sněžit, přeháňky budou pokračovat i začátkem příštího týdne. Březnové teploty zůstanou podle dlouhodobé předpovědi pod teplotním průměrem.

Zatímco ve čtvrtek očekávají meteorologové maximální teploty mezi 5 a 9 stupni Celsia, poslední pracovní den v týdnu by měl být již chladnější – zhruba o dva stupně, i když na jihu Moravy by i v pátek mohlo být opět kolem 9 stupňů.

O víkendu klesnou teploty na sobotních 2 až 6 stupňů Celsia a v neděli až na 0 až 4 stupně, přičemž sobota by mohla být na jihu Moravy stále ještě teplejší než ve zbytku republiky.

Jiná bude o víkendu i obloha. Ve čtvrtek ráno totiž byla docela modrá. „Převažuje jasno, skoro jasno, na některých místech máme trochu vysokých oblaků,“ charakterizoval meteorolog Michal Žák.

V sobotu se ale s příchodem studené fronty zatáhne a k tomu se přidají srážky. V sobotu budou zpočátku hlavně dešťové, ale nad 500 metry nad mořem bude sněžit, a protože se bude během dne ochlazovat, mělo by do večera sněžit již ve všech polohách.

„Zatím to vypadá, že více srážek budeme mít v severovýchodní a méně v jihozápadní polovině republiky,“ předeslal Žák. Sněhové přeháňky by měly pokračovat i v neděli a místy i na počátku dalšího týdne.

S tím, jak se bude ochlazovat, zesílí také vítr. Nejprudší poryvy očekávají meteorologové v sobotu, kdy by měla rychlost větru v nárazech dosáhnout zhruba 15 metrů za sekundu, tedy více než 50 kilometrů za hodinu.

I když přes den bude většinou mírně nad nulou, udržení sněhu pomohou noci, které budou naopak mrazivé. Nechladnější bude noc na pátek, kdy bude minus 1 až minus 5 stupňů, při sněhové pokrývce až kolem minus 9 stupňů. V dalších nocích meteorologové očekávají teploty mezi 0 a minus 4 stupni Celsia. Ještě chladnější by mohly být noci počátkem týdne.