Hasiči zlikvidovali požár skládky na Přerovsku. Zplodiny limity nepřekročily

Hasiči v noci na neděli těžkou technikou rozhrabávali požářiště v Hradčanech na Přerovsku, kde celé sobotní odpoledne likvidovali oheň na skládce s nebezpečným odpadem. Požár vznikl v sobotu po poledni, náročný zásah trval téměř dvacet hodin, řekla v neděli mluvčí hasičů Lucie Balážová s tím, že požár už zlikvidovali. Příčina zatím není známá, škoda je nulová. Limity zplodin v ovzduší překročeny nebyly.

S požárem skládky se potýkalo šestnáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Hustý černý dým byl viditelný z širokého okolí.

„Nasazen byl vrtulník s bambi vakem i velkoobjemové cisterny, celkově jich na místě bylo šestnáct. U fyzicky velice náročného zásahu pracovalo mnoho hodin osmdesát profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří se po celou dobu po požářišti pohybovali v dýchacích přístrojích. Kvůli jejich vysoké spotřebě byl povolán protiplynový automobil, který na místo dopravil jejich další zásobu. Zřízena byla dvě čerpací stanoviště,“ uvedla mluvčí.

Skládka byla místy vysoká až deset metrů. Plocha zasažená požárem byla asi osmdesát krát třicet metrů, zásah komplikoval silný vítr. Hasiči také použili pěnu, aby požár dostali pod kontrolu a snížili kouř a zplodiny hoření.

V sobotu po vypuknutí požáru hasiči informovali starosty okolních obcí s doporučením, aby lidé nevětrali. Na místo přijela i hasičská chemická laboratoř z Frenštátu pod Radhoštěm a měřila koncentraci zplodin v ovzduší u skládky i v okolních obcích. Žádné limity překročeny nebyly.

V sobotu večer hasiči požár lokalizovali a dál se nešířil. „Po setmění rozhodl velitel zásahu o snížení počtu jednotek. I tak po celou noc pracovalo na požářišti šest jednotek. Po celou noc probíhal zásah s těžkou technikou, která rozhrabávala požářiště, odkrývala ohniska a hasiči je prolévali vodou. Následně bylo požářiště zasypáno nehořlavým materiálem a zeminou. Místo bylo předáno majiteli a byl nařízen dohled,“ uvedla mluvčí.