Handicapovaným se zvedl příspěvek na mobilitu. Pacienti s plicními přístroji mají nově nárok na další podporu

Události: Růst příspěvku na mobilitu pro handicapované (zdroj: ČT24)

Příspěvek na mobilitu se pro handicapované zvedl z 550 na 900 korun měsíčně. Vyšší podporu mohou nově získat i pacienti na domácích plicních přístrojích. Novela zákona reaguje na zdražování energií. Zatím počítá s tím, že příspěvek bude vyplácen do roku 2024.

Příspěvek na mobilitu momentálně pobírá zhruba 260 tisíc lidí. Navýšení na devět set korun měsíčně získají automaticky.  

Na další příspěvek ve výši 2900 korun mají nově podle zákona nárok i lidé napojení na domácí plicní ventilaci nebo oxygenoterapii. Tato částka bude poprvé vyplácena v lednu.  

Rozdíly v časové závislosti na podobných přístrojích (jestli celodenní, nebo jen část dne) nehrají roli, vysvětluje ministerstvo práce. Klíčové dle resortu je, že člověk ventilátor využívá celý měsíc.

„Na pojišťovně si musí lidé vyžádat potvrzení, že přístroj využívají a doložit potvrzení na Úřad práce anebo na úřadu doložit smlouvu o výpůjčce ze zdravotnického zařízení,“ doplňuje sociální pracovnice z organizace Parent Project Monika Frantlová. 

obrázek
Zdroj: ČT24

O sto tisíc korun také stoupla horní hranice příspěvku na zvedací plošinu, aby lidé mohli déle zůstat doma. Dále balíček přináší podporu rodičům při úmrtí novorozence nebo zjednodušení administrativy. Nově stačí kopie některých dokumentů.