Francouzští žalobci dostali z Česka důkazy ke kauze nákupu Babišovy vily

Francouzské úřady obdržely z Česka dokumenty, o které požádaly kvůli vyšetřování nákupu luxusní vily předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. ČT to potvrdil mluvčí Národní finanční prokuratury Antoine Jocteur-Monrozier. Důkazy teď podle něj analyzují elitní francouzští policisté, kteří zkoumají podezření na praní špinavých peněz a daňové úniky. Vilu s pozemky v Mougins na jihu Francie koupil Babiš přes řetězec offshorových společností. Pochybení odmítá.

„Potvrzuji, že v tomto vyšetřování byly požádanými zeměmi vyřízeny všechny žádosti o mezinárodní právní pomoc a evropská vyšetřovací rozhodnutí,“ uvedl pro ČT Antoine Jocteur-Monrozier z Národní finanční prokuratury. „Dokumenty jsou v současné době analyzovány příslušnou francouzskou policií (OCLCIFF). Podrobnosti o jejich obsahu nemůžeme poskytnout,“ napsal.

Případem se zabývají policisté z Ústředního úřadu pro boj proti korupci a finančním a daňovým deliktům (OCLCIFF), kteří ve Francii vyšetřují mezinárodní korupci či komplikované podvody. V Babišově kauze prověřují podezření na praní špinavých peněz a daňové úniky. „Vyšetřování tedy stále probíhá. Pan Babiš nebyl v této fázi řízení vyslechnut,“ doplnil Jocteur-Monrozier.

Žádost francouzských úřadů dostalo loni v dubnu Městské státní zastupitelství v Praze. Do Francie ji poslalo 16. února, doručení však trvalo přes tři měsíce. „Otázku, jakou dobu si doručování zásilky vyžádá, musíte položit doručovateli, neboť délku doručovacího procesu nemůže státní zastupitelství ovlivnit,“ uvedl mluvčí žalobců Aleš Cimbala. Ten stejně jako francouzští žalobci nechtěl komentovat obsah zaslaných důkazů, obecně ale může jít o dokumenty, listiny nebo přepisy výslechů s lidmi v Česku.

Podle Babiše byl nákup legální

Na vyšetřování případu upozornil předloni v létě deník Le Monde s tím, že francouzské úřady zkoumají okolnosti, za kterých Babiš získal pozemky včetně vily v Mougins na jihu země. Podle deníku je nakoupil v roce 2009 prostřednictvím řetězce offshorových firem, a to celkem za čtrnáct milionů eur (v dnešním kurzu za téměř 350 milionů korun). Nemovitosti měla koupit firma se sídlem v Monaku, kterou vlastní offshorová společnost ze Spojených států.

V dokumentech z mezinárodního investigativního projektu Pandora Papers se objevilo, že Babišova americká firma použila na financování nákupu půjčku patnáct milionů eur od offshorové firmy registrované na Britských Panenských ostrovech. Oficiální francouzské dokumenty však tuto půjčku nezmiňovaly, uvedl Le Monde, podle kterého byly peníze za nemovitosti zaplaceny v hotovosti.

Babiš opakovaně označil informace o vyšetřování ve Francii za nesmysl. Nákup nemovitostí podle něj proběhl v souladu se zákony. Bývalý premiér také uvedl, že půjčka byla řádně zdaněna a že při transakci postupoval podle doporučení realitní kanceláře.