Francouzské úřady vyšetřují Babišův nákup nemovitostí v Mougins, píše Le Monde

Události: Francouzská prokuratura vyšetřuje nákup nemovitostí Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Francouzský Soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti (PNF) zahájil předběžné vyšetřování pro podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků v souvislosti s nákupem nemovitostí českým expremiérem Andrejem Babišem (ANO) ve Francii. Píše o tom deník Le Monde. Jde o případ odhalený v rámci Pandora Papers. Babiš zopakoval, že veškeré nákupy uskutečnil v souladu se zákony. Nákupem se zabývala i česká policie, věc ale odložila.

PNF svěřil vyšetřování Ústřednímu úřadu pro boj proti korupci a finančním a daňovým deliktům (OCLCIFF), píše Le Monde. Tento úřad zkoumá podmínky, za kterých Babiš nabyl objekty s rozlehlými pozemky v Mougins (v departementu Alpes-Maritimes).

Babišovým majetkem se francouzská média začala zabývat loni na podzim po úniku důvěrných dokumentů, takzvaných Pandora Papers. Novináři tehdy zjistili, že mnoho šéfů států a vlád skrývá svůj majetek za nastrčenými společnostmi v daňových rájích.

Babiš podle deníku Le Monde v září 2009 nakupoval prostřednictvím řetězce offshorových společností. Dvě nemovitosti včetně honosné vily s tříhektarovým pozemkem podle listu koupila společnost se sídlem v Monaku. Tu vlastní offshorová společnost ze Spojených států. Nemovitosti vyšly na 14 milionů eur (340,8 milionu korun).

Komplikované vyšetřování

Ve smlouvě o koupi, do níž nahlédl Le Monde, se uvádí, že tato částka byla „zaplacena v hotovosti“, což lze chápat také jako běžný převod. Dokumenty z Pandora Papers však uvádějí, že Babišova americká společnost použila na financování nákupu domů v Mougins půjčku 15 milionů eur od offshorové společnosti registrované na Britských Panenských ostrovech. Oficiální francouzské dokumenty ale tuto půjčku nezmiňují, upozorňuje deník.

Vyšetřovatelé se podle Le Monde budou muset pokusit pochopit účel této dohody a zjistit, proč je Babiš vlastníkem jak úvěrové společnosti, tak struktury, která si peníze půjčila. Vyšetřování bude komplikované, protože popisované události jsou několik let staré a mohly by být promlčené.

„Využití offshorových společností v daňových rájích a utajená půjčka by mohly představovat případ praní peněz, které má zakrýt jejich původ, který je dodnes neznámý,“ píše Le Monde, součást holdingu Le Nouveau Monde (LNM), v němž vlastní podíl 49 procent český podnikatel Daniel Křetínský.

V roce 2015 sdílel Babiš na Facebooku fotografii ze své vily ve Francii:

NCOZ případ odložila

Případem se zabývala i česká Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), ČT ale v únoru uvedla, že v Babišově jednání neshledala trestný čin.

„K vašemu dotazu mohu pouze odkázat na naše vyjádření pro média z února 2022, že na základě provedeného šetření policisté NCOZ zjistili, že jednání bývalého premiéra ČR nelze posoudit jako podezření ze spáchání trestného činu spáchaného na území České republiky, kdy námi zjištěné informace jsme předali policejnímu orgánu jiné členské země Evropské unie,“ řekl v pátek mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Podle Deníku N byly české závěry postoupeny do Francie.

Zahájení vyšetřování znamená, že francouzská prokuratura musela uznat, že s velkou pravděpodobností byl porušen zákon, řekla ČT novinářka Pavla Holcová z Českého centra pro investigativní žurnalistiku, které se na kauze Pandora Papers podílelo. Připomněla, že český expremiér neprokázal pomocí dokumentů původ peněz, které pro nákup použil. „Nikdy ani nevysvětlil, proč použil tak komplikované schéma, které se táhne přes půl zeměkoule pro něco, co mohl koupit přímo,“ upozornila Holcová.

Podle mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ) poslal Babiš na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře přes své offshorové firmy zhruba 380 milionů korun. V dokumentech souvisejících s kauzou podle webu Investigace.cz neuvedl, že vlastní akcie offshorových firem.

Babiš v minulosti opakovaně odmítal, že by se dopustil něčeho nelegálního, a prohlásil, že nemovitosti s využitím poměrně složité sítě zahraničních firem nakupoval na doporučení realitní kanceláře.

V pátek Babiš své dřívější výroky zopakoval. „Můžu říct, že celá ta transakce proběhla v roce 2009 podle zákonů a že si nejsem vědom, že by došlo k pochybení, dělali to advokáti na doporučení realitní kanceláře, a ty peníze, které já jsem tam posílal, byly moje peníze, zdaněné peníze, takže nevím, co se má vyšetřovat,“ řekl. 

„Sice tvrdí, že peníze odešly z bankovního účtu v české bance a že neporušil žádné zákony, nikdy ale neukázal žádný dokument, který by prokazoval, že se tak stalo,“ upozorňuje nicméně Holcová.  

Ostuda v zahraničí, kritizují někteří politici

Předběžné vyšetřování je podle politiků vládních stran ostudou Česka v zahraničí. Předsedkyně sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová poznamenala, že Babiše stíhá jedna kauza za druhou a není schopen vyvodit politickou odpovědnost. „Naštěstí už nás nereprezentuje ve světě. Teď můžeme čekat, kdy vystoupí politici ANO a za styky s vyšetřovaným rezignují na své funkce. Jejich pohoršení se ale zásadně týká jen druhých,“ napsala.

„Neuvěřitelné, Andrej Babiš – člověk, který dokáže lidem do očí lhát, jak se o ně postará. Andrej Babiš o pár kilometrů dál – podvodník evropského formátu, který nikdy nebude mít dost. Čapí hnízdo je jen kapka v moři,“ reagoval na článek Le Monde vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Je to kampaň. Už i ve Francii. Andrej Babiš dělá jenom ostudu. Naštěstí má dnes už Česká republika správného premiéra,“ stojí na twitterovém účtu ODS.

„Konečně politik, o němž píšou světová média. Bohužel je to v souvislosti s vyšetřováním pro podezření ze spáchání trestného činu praní špinavých peněz,“ okomentoval věc senátor Pavel Fischer (nestr.).

  • Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) zveřejnilo 3. října 2021 v projektu Pandora Papers podezřelé finanční transakce týkající se 35 světových vůdců a stovek politiků z více než devadesáti zemí. Projekt je založen na téměř 12 milionech dokumentů a 2,94 terabajtů utajovaných informací od 14 offshorových společností a spolupracovalo na něm přes 600 novinářů z více než stovky zemí světa. Tvrdí, že v rámci projektu odhalili, jak mocní a bohatí využívají offshorové společnosti a netransparentní jurisdikce kvůli anonymitě a daňové optimalizaci. V dokumentech se podle ICIJ objevují jména zločinců, celebrit, politiků, fotbalistů, soudců i lidí z daňových úřadů z celého světa.
  • V porovnání s podobnými projekty z minulosti, jako byly Panamské dokumenty (Panama Papers), Paradise Papers či databáze Offshore Leaks (Úniky v daňových rájích), se v případě Pandora Papers jedná o největší objem uniklých dat.
  • Projekt se zmiňuje například o jordánském králi Abdalláhovi II., prezidentech Ukrajiny, Ázerbájdžánu, Keni, Chile a Ekvádoru či o nizozemském ministrovi financí Wopkem Hoekstrovi, bývalém britském premiérovi Tonym Blairovi, prezidentovi Černé Hory Milu Djukanovičovi nebo bývalém maltském ministrovi a někdejším eurokomisaři Johnu Dallim. Získané dokumenty popisují i aktivity 130 miliardářů z Ruska, USA nebo Turecka a řady velvyslanců, starostů, ministrů, poradců či generálů.
  • Podle českého serveru investigace.cz, který se projektu zúčastnil, se kauzy týkají tří stovek Čechů a také bývalého českého premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše či například realitního magnáta Radovana Vítka, bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga nebo někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka.
  • Podle mezinárodního novinářského týmu poslal Babiš na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře přes své offshorové firmy zhruba 380 milionů korun. V dokumentech souvisejících s kauzou podle webu Investigace.cz neuvedl, že vlastní akcie offshorových firem. Expremiér v souvislosti s kauzou odmítl, že by se dopustil čehokoliv nelegálního. Tvrdil, že poskytl půjčku, která byla řádně zdaněna, a při nákupu postupoval podle doporučení realitní kanceláře. Zdůraznil také, že v té době nebyl v politice. Černošický městský úřad se snažil ověřit, zda Babiš spáchal přestupek proti zákonu o střetu zájmů. V červenci 2022 černošický úřad odložil oznámení, které se týkalo Babiše a kauzy Pandora Papers. Nepodařilo se získat dokumenty potřebné pro prověření podnětu a odpovědnost za přestupek zanikla 1. července.
  • Evropský parlament v říjnu 2021 vyjádřil politování nad tím, že se v odhaleních mezinárodního novinářského projektu Pandora Papers objevil Babiš společně s řadou dalších vysoce postavených představitelů zemí EU. V usnesení vyzvali poslanci ke zlepšení opatření zaměřených na boj proti krácení daní a daňovým rájům a vyzvali příslušné orgány v členských státech EU, aby analyzovaly data zveřejněná v projektu Pandora Papers a zahájily vyšetřování všech osob, které jsou v dokumentech zmíněny.