Politik si to nemůže dovolit, ale já jsem tu transakci dělal před dvanácti lety, řekl Babiš ke kauze Pandora Papers

Události: Role premiéra v kauze Pandora Papers (zdroj: ČT24)

Informacemi ohledně Pandora Papers se bude zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), podle policie prověří nejen premiéra Andreje Babiše (ANO), ale i všechny občany České republiky, kteří jsou v kauze uvedeni. Babiš v pondělí uvedl, že je skandální, pokud někdo říká, že pral nějaké peníze. České televizi řekl, že postup, kterým před dvanácti lety nakupoval nemovitosti ve Francii, nebyl vhodný pro politika. Tehdy ale v politice nebyl, upozornil. V rozhovoru pro tv.nova.cz připustil, že nemovitosti nakoupené ve Francii nyní pravděpodobně spadají do jím založených svěřenských fondů.

„Mohu uvést, že NCOZ bude ve věci konat, a to nejen ohledně premiéra České republiky, ale i všech občanů ČR, kteří jsou v takzvané kauze Pandora Papers uvedeni. Více informací však nyní poskytovat nebudeme,“ napsal na dotaz ČT mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Premiér si přes své offshorové firmy podle webu Investigace.cz poslal 15 milionů eur (zhruba 380 milionů korun), za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře včetně zámečku Bigaud. Zjištění zveřejnil web v neděli. Podle odborníků nese operace znaky praní peněz. Babiš odmítá, že by v případu Pandora Papers udělal něco nezákonného. Zveřejněné informace pokládá za pokus o očernění svojí osoby a o ovlivnění sněmovních voleb, které budou o nadcházejícím víkendu.

Babiš v pondělí v reakci uvedl, že nynější aféru považuje stejně jako čtyři roky starou za umělou. Stojí za ní podle něj jeho stále stejní oponenti. Tehdy si vicepremiér a ministr financí nechal vypracovat analýzu mezinárodními auditorskými firmam EY a PWC. Chtěl prokázal, že měl dostatečné prostředky pro nákup dluhopisů koncernu Agrofert.

Vyjádření premiéra Babiše ke kauze Pandora Papers (zdroj: ČT24)

„V roce 2017 jsem byl obviněn, že nemám dostatek peněz na dluhopisy,“ uvedl premiér s tím, že ve veřejném auditu tehdy deklaroval veškeré své příjmy. „Samozřejmě to vyšetřovala policie, samozřejmě se nic neukázalo, takže je to načasované před volbami, aby se zase ovlivnila veřejnost a aby mě to poškodilo. Dvanáct let stará věc. Já nevlastním žádný offshore, nevlastním žádnou nemovitost ve Francii, a všechny peníze, které jsem tehdy půjčil, tak jsem je dostal nazpátek, takže ať to policie prověří,“ sdělil s tím, že jde o sprostá a lživá obvinění, která mají ovlivnit volby.

„Oni říkají, že je to podezření z praní peněz. Já jsem ty peníze poslal z české banky jako půjčku, ty peníze byly zdaněné, já vám to můžu ukázat, a ty peníze byly vráceny předtím, než jsem šel do politiky,“ uvedl Babiš s tím, že je skandální, pokud někdo říká, že pral nějaké peníze.

Premiér připustil, že politik by takto postupovat neměl. „Samozřejmě politik si to nemůže dovolit, ale já jsem tu transakci dělal před dvanácti lety,“ uvedl Babiš s tím, že tehdy ještě aktivní v politice nebyl. Server Seznam Zprávy napsal, že Babiš sice před novináři opakovaně popřel, že by osobně nějakou nemovitost ve Francii vlastnil, ale na další dotaz řekl, že způsob jejich nákupu přes takzvané offshory mu doporučila realitní kancelář. „Bylo to doporučení realitní kanceláře. Doporučila to koupit přes advokáta. Není to nic nelegálního,“ řekl premiér na dotaz redaktorky Seznam Zpráv, proč nemovitosti nekoupil přímo, ale přes řetězec firem s podivným pozadím. 

Vyjádření premiéra Babiše ke kauze Pandora Papers (zdroj: ČT24)

Server Investigace.cz uvedl, že na datu zveřejnění se muselo shodnout přes šest set novinářů z celého světa, kteří na projektu Pandora Papers pracovali. Spolupracuje na něm třeba Süddeutsche Zeitung, Le Monde, německá televize NDR a ARD, britská BBC nebo americký deník Washington Post.

V projektu Pandora Papers podle Investigace.cz figurují stovky světových osobností, přes tři sta Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím. Jsou mezi nimi bývalý ministr, zločinec, lokální politici, bankéř, zbrojaři, realitní i mediální magnáti i nejbohatší lidé Česka. Konkrétní jména kromě Babiše zatím server nezveřejnil.

Benešová: Pandora má srazit preference ANO

Podle většiny opozičních politiků by měl premiér doložit, že prostředky vynaložené na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře v roce 2009 řádně zdanil a uvedl je ve svém daňovém přiznání. Někteří v pondělí na Twitteru poukázali na Babišův sněmovní projev z května 2015, ve kterém premiér řekl, že nemá firmy na offshorech. „Tak kdo je tady korunní lhář?“ napsal na Twitteru lidovecký poslanec Marek Výborný.

„Tohle není žádná účelová věc před volbami, jak se to on snaží prezentovat, tohle je prostě mezinárodní skandál, v němž on je nějakým způsobem zapojen, a je na premiérovi, aby to vysvětlil,“ sdělil předseda ODS Petr Fiala.

Podle ministra vnitra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka by měl Babiš jasně říci, zda má nějaké offshorové majetky a zda je také uvedl v majetkovém přiznání.

„Jestli se něco odehrálo v roce 2009, tak to bylo součástí už jeho majetku v roce 2014, kdy vstupoval po volbách do Poslanecké sněmovny,“ myslí si šéf komunistů Vojtěch Filip.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) v pondělí ke kauze uvedla, že jde o snahu srazit předvolební preference hnutí ANO. Ten, kdo s věcí přišel, by měl podle ní podat řádné trestní oznámení. „Tady už je taková tradice pět, šest dní před volbami vypustit nějaký dělbuch typu Kubiceho zpráva. Preference ANO šly hodně nahoru, takže se musí srazit, takže přišla náhle tato kauza. Vůbec se tomu nedivím, lidi už to otravuje. Myslím si, že už tomu ani nevěří,“ prohlásila Benešová na novinářský dotaz.

„My (ministerstvo spravedlnosti) rozhodně nejsme orgán, který to bude zkoumat. Nejsme přestupkovým orgánem. Měli by to zkoumat jiní. Ten, kdo to objevil, by měl podat řádné trestní oznámení a mělo by se to šetřit jako každá jiná věc,“ dodala ke kauze Pandora ministryně.

O jednání premiéra by poslanci mohli debatovat v úterý ve sněmovně. Dolní komora se sejde na dvou mimořádných schůzích. Návrh jejich programu sice nelze měnit, řečníci s přednostním právem ale mohou vystoupit k jakémukoli tématu.

„Debatu očekávám, detaily teď nemohu upřesnit,“ napsal předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pokládá podezření, že premiér pral špinavé peníze, za mimořádně závažné. „Debatu otevřeme navzdory tomu, že na této schůzi mimořádný bod zařadit nelze,“ sdělila.

„Pro nás je důležité, aby české orgány posoudily, zda je to jednání v souladu s českými zákony, či nikoli,“ dodal šéf SPD Tomio Okamura.

Premiéra kritizují europoslanci

Ke kauze se vyjadřují i poslanci Evropského parlamentu. Evropští lidovci, k nimž v europarlamentu patří i čeští opoziční politici z KDU-ČSL a TOP 09, připomněli střet zájmů, v němž je předseda české vlády podle auditu Evropské komise. „Ale podvádět český daňový systém, na jehož reformě jste trval, to je vrchol pokrytectví,“ uvedla lidovecká frakce na Twitteru s dodatkem, že Babišova „chamtivost je ilegální“.

Šéfka druhé početně nejsilnější frakce socialistů Iratxe Garcíaová připomněla, že země EU se v současnosti zadlužují kvůli koronavirové krizi a zároveň zjišťují, že kvůli praktikám svých politiků přicházejí o miliardy eur na daních. Některé státy včetně Česka přitom v minulosti nepodpořily navrhovaná unijní pravidla zvyšující daňovou transparentnost, která musí EU schvalovat jednomyslně. „Tohle musíme zastavit a přejít na hlasování kvalifikovanou většinou. Je nepřijatelné, aby předseda vlády zapojený do tohoto skandálu měl právo veta ve věcech daňové spravedlnosti!“ napsala v narážce na Babiše španělská politička.

Rázná slova volil i německý zelený europoslanec Daniel Freund, podle něhož si čeští voliči zaslouží před nadcházejícími volbami jasné informace. „Když si premiér financuje sídlo za miliony dolarů prostřednictvím černých kanálů, není to banalita,“ uvedl politik, který Babiše v souvislosti se střetem zájmů kritizuje dlouhodobě. Freund vyzval Evropskou radu, orgán složený z prezidentů a premiérů členských zemí, aby šéfa české vlády vyloučila ze svých jednání. „Babiš nemůže v Bruselu vyjednávat podmínky pro své vlastní obohacování,“ uvedl. Podobné výzvy se však již dříve nesetkaly s úspěchem.

Levicová poslanecká frakce zase na Twitteru uvedla, že bude požadovat zařazení debaty o dopadech aféry, v níž vedle Babiše figurují jména dalších předních evropských politiků, na úterní program plenární schůze, která začíná v pondělí v podvečer ve Štrasburku. Stejnou výzvu chtějí podpořit i zelení. Vyjádření europoslanecké skupiny liberálů, do níž patří i politici zvolení za Babišovo hnutí ANO, se ČTK pokouší získat.

Mluvčí Evropské komise se na dotaz k zapojení českého či kyperského lídra do skandálu odmítla konkrétně vyjádřit. „Vyhýbání se daňové povinnosti je otázkou, které se velmi věnujeme. Je férové, aby všichni platili daně, jak mají,“ uvedla mluvčí Dana Spinantová.

Babiš se objevuje na stránkách světových deníků

Fotografie premiéra Babiše se v důsledku kauzy Pandora Papers v pondělí objevuje na prvních stranách řady prestižních zahraničních médií. „Zámeček přivádí českého premiéra do problémů,“ píše na titulní straně svého webu prestižní německý list Süddeutsche Zeitung společně s velkou fotografií Babiše v čepici s nápisem Silné Česko. Kauza dominuje i tištěné verzi listu, na jehož titulní straně se rovněž objevuje Babišův portrét.

Tématu se podrobně věnuje rovněž francouzský list Le Monde. Babiš v jeho hlavním článku o kauze stojí na prvním místě mezi světovými lídry, kterých se nový únik utajovaných finančních informací týká. Kauza figuruje rovněž na hlavní straně francouzské rozhlasové stanice RFI, jež si v titulku pokládá otázku, zda se Spojené státy stávají novým daňovým rájem.

Český premiér se objevuje rovněž na titulní straně britského listu The Guardian, který o jeho kauze vydal rovněž samostatný článek. Ve Spojených státech o případu informuje především list The Washington Post, který má Babišovu fotografii na hlavní straně svého webu, přičemž premiérův portrét dominuje hlavnímu článku, který prestižní list k tématu vydal. Babiš se v koláži objevuje vedle chilského prezidenta Sebastiána Piňery, keňského prezidenta Uhury Kenyatty a jordánského krále Abdalláha II., jichž se nová odhalení rovněž dotýkají.