Firmy bojují s nedostatkem míst ve školkách

Praha - Nedostatek míst pro děti ve školkách začaly řešit i samotné podniky. Pro děti svých zaměstnanců zřizují tzv. firemní školky. Taková zařízení jsou pak pro firmy levnější než noví pracovníci, kteří přicházejí na místa rodičů. Podniky by v nejbližší době mohly zřizovat i jesle. Zatímco v západních zemích už jsou taková zařízení běžná, u nás se s nimi teprve začíná.

„Firma si školku financuje ze svého, ale může si její provoz odpočítat z daní,“ vysvětlila ředitelka odboru rodiny a dávkových systémů ministerstva práce a sociálních věcí Klára Vítková Rulíková. Má to ale jeden háček. Aby firmy ušetřily na daních, musí mít školku zaregistrovanou a zřízenou dle školského zákona.

Ministerstvo školství takto zřízená zařízení podporuje. „Ministerstvo financuje veškeré náklady na pedagogoy a na učební pomůcky, pokud je školka registrovaná,“ vysvětlil náměstek ministra školství Jindřich Kitzberger. Firemní školky považuje za prospěšnou záležitost zvlášť nyní, kdy obce nejsou schopny zajistit dostatek míst pro děti.

I podle Kláry Vítkové Rulíkové je potřebné vytvářet alternativy k mateřským školkám. Předpokládá se totiž, že se babyboom zastaví. Obcím by se tak nevyplatilo stavět nové školky, které by po letech zůstaly prázdné. Kromě firemních školek existují také miniškolky, které preferují individuální přístup k dětem. Mezi rodiči ještě funguje tzv. vzájemná rodičovská výpomoc. Ta ale není zatím uzákoněna. „Funguje to v rámci šedé ekonomiky. Peníze tam plynou, ale nikdo o nich neví,“ dodala Klára Vítková Rulíková.