Dříve nemyslitelné, dnes běžné. Výuka jazyků, sporty nebo hraní na hudební nástroje jsou stále častěji on-line

Objednat sérii videí a cvičit u obrazovky pravidelně doma – i tak dnes vypadají některé volnočasové aktivity. On-line prostředí přitom zůstává stále populární, a to nejen jako náhrada tělocvičen, ale i pro výuku jazyků nebo hry na hudební nástroje. ČT to potvrdilo několik oslovených organizací, které volnočasové aktivity nabízejí. Například u osloveného fitness centra je třetina zákazníků, kteří cvičili na dálku už během pandemie, stále aktivní přes internet.

„Jednoznačně registrujeme nárůst zájmu o tento typ cvičení,“ potvrzuje Radek „Radar“ Vrátný z posilovny Železná koule o on-line formě. Dodává, že přibližuje cvičení i lidem, kteří do posilovny nechtějí chodit. „Pro spoustu lidí, kteří chtějí cvičit a nemají ambice nebo nechtějí chodit do tělocvičny, nastavil covid a on-line aktivity s ním spojené nový standard,“ dodává.

Nejčastěji si kurzy přes internet v hudební škole či on-line cvičení zaplatí lidé ve středním věku. „Nejčastějšími uživateli jsou ženy ve věku 25 až 50 let, velkou skupinu z nich tvoří maminky na mateřské nebo obecně ženy pečující o menší děti. Další velkou skupinou jsou časově zaneprázdnění lidé, kterým vyhovují minimální časové nároky,“ říká ředitel Online Fitness Daniel Opačitý.

Výhodou výuky přes internet může být fakt, že lidé nemusejí nikam za lektory dojíždět. Zároveň si mohou lekce pustit, kdy se jim to hodí.

„Se znovuotevřením klasických sportovišť se významná část těchto nových uživatelů opět vrátila ke svým předcovidovým aktivitám, ale přibližně třetina zůstala aktivní,“ uvádí k popularitě on-line cvičení Opačitý.

Největší zájem od října do března

A lidé zůstali v on-line prostředí i u dalších volnočasových aktivit, včetně hry na hudební nástroje. Oproti minulosti ale kurzy neobjednávají v průběhu celého roku, ale vícwe o jejich plánování přemýšlí, vysvětluje ředitel hudební školy ArtMaster Radim Vysoký. „Při pandemii a lockdownech se prodávaly kurzy celoročně podobně. Následně je vidět, že po rozvolňování omezení a návratu do normálu se vyskytuje určitý trend, kdy od října do března odbavíme 70 procent celoročních prodejů,“ popisuje.

Výuka na dálku zůstala i při výuce cizích jazyků. Studenti se například mohou učit přímo od rodilých mluvčích. „Oblíbenost on-line výuky je na vzestupu. (…) Zejména kvůli ušetření času a absenci dojíždění, hledání parkování nebo výuce se zajímavými lektory z celého světa,“ přibližuje Kateřina Siala z jazykové školy Eufrat.