Dokumenty ke Sputniku V k posouzení vakcíny nestačily, uvedla šéfka lékového ústavu

Studio ČT24: Ředitelka SÚKL Storová k nežádoucím účinkům vakcín proti covidu-19 (zdroj: ČT24)

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) prostudoval materiály k ruské vakcíně proti novému koronaviru Sputnik V a s připomínkami je předal Úřadu vlády. Ředitelka lékového ústavu Irena Storová uvedla, že dokumentace byla k posouzení vakcíny nedostatečná a úřad nemohl zaujmout jasné stanovisko, zda vakcínu doporučit nebo nikoliv.

„Dokonce těch podkladů bylo tak málo, že se na základě toho nedá říct, že bychom něco doporučovali nebo nikoliv. Byl to jen zlomek dokumentace, která se standardně předkládá k registraci nebo posuzování,“ upřesnila Storová. 

Lékový úřad tak poskytl vládě jen odborná stanoviska, ale více vakcínu nemohl posoudit. Dodané materiály prostudoval a opřipomínkoval. „Naše připomínky jsme předali a nemáme na ně žádnou zpětnou vazbu,“ sdělila Storová Radiožurnálu.

Dokumentace k ruské vakcíně, kterou měl SÚKL k dispozici, obsahovala desítky stran, dodala Storová. U podobných léčivých přípravků jich bývají i desítky tisíc, uvedl rozhlas.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) přitom po svém nástupu do funkce řekl, že by se neschválené preparáty včetně vakcíny Sputnik V mohly v Česku používat v klinických studiích.

„My sami o sobě klinická hodnocení neprovádíme, ani nemůžeme. To znamená pokud by byl někdo takový a podal by žádost, tak my ji potom posoudíme a buď klinické hodnocení schválíme nebo ne,“ vysvětlila Storová. Žádný oficiální proces ohledně vakcíny Sputnik V ale v lékovém ústavu podle jejích slov nezapočal.

Vakcína Sputnik V dosud nezískala souhlas od Evropské lékové agentury (EMA), která posuzuje mimo jiné bezpečnost léčiv. Využití ruské očkovací látky i bez evropského schválení jen s případnou výjimkou od českých úřadů prosazoval prezident Miloš Zeman. V neděli řekl, že o nasazení ruské vakcíny bude usilovat v případě, že bude nedostatek očkovacích látek.

Ruská strana Česku nabídla prodej 300 tisíc dávek Sputniku V, pak každý měsíc 150 tisíc dávek. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) před dvěma týdny oznámil, že odletí do Moskvy jednat o dodávkách, cestu pak zrušil. Označil ji za zastírací manévr kvůli postupu Česka v kauze výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích.