Dohnalovy byty míří k obvodnímu soudu už potřetí

Praha - Obvodní soud pro Prahu 7 se musí znovu zabývat případem bývalého prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala, který čelí obžalobě z využívání nepřiměřeně luxusních bytů za peníze státu. Obvodní soud již dvakrát Dohnala osvobodil, Městský soud v Praze i tentokrát rozsudek zrušil a kauzu vrátil k novému projednání. Státní zástupce muže viní z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Dohnal z čela NKÚ odešel poté, co dostal podmíněný trest za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Protože byl pravomocně odsouzen, musel ve funkci skončit.

Šéf úřadu má od státu podle zákona nárok na přiměřené bydlení. Dohnal si podle státního zástupce vybral po svém jmenování v roce 2005 pětipokojový byt v Americké ulici v Praze 2, v roce 2007 ho pak vyměnil za dva byty v Chrudimské ulici v Praze 3. NKÚ za tyto nemovitosti platil skoro 76 tisíc korun měsíčně. Podle žalobce nájemné převyšovalo přiměřenou částku, a prezident NKÚ tak nehospodárně využíval státní peníze.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Soudkyně prvoinstančního soudu Iva Fialová při odůvodnění osvobozujícího verdiktu uvedla, že byty sjednávali pracovníci úřadu, jejich šéf nevyvíjel ohledně jejich parametrů či vybavení žádnou zvláštní iniciativu. Smlouvy se pak podle ní pohybovaly v rámci rozpočtu schváleného Poslaneckou sněmovnou. Soudkyně uznala také argumenty obhajoby, podle které byly byty přiměřené vzhledem k tomu, jak bydlí někteří další ústavní činitelé.

Její vysvětlení však dnes odvolací senát odmítl. Podle jeho předsedkyně Evy Burianové musel bývalý prezident NKÚ vědět, že náklady na jeho bydlení ve vybraných nemovitostech budou značně vysoké. „Je těžké uvěřit, že by si takovou skutečnost neuvědomoval,“ prohlásila. Podle ní si mohl vybrat reprezentativní bydlení, které by nebylo tak drahé. Úřad také prý zcela pominul možnost hledat pro Dohnala byty ve vlastnictví státu.

Obhájce Františka Dohnala Václav Vlk v reakci na diskusi o přiměřeném nájmu ústavních činitelů:

„Vždyť již náklady na vilu premiéra jsou víc než 100 tisíc měsíčně, ale nikdo v ní nebydlí.“

Burianová zdůraznila, že úřad sice slouží ke kontrole využívání státních prostředků jinými institucemi, sám ale musí tyto peníze také využívat hospodárně, a tomu podle ní byty neodpovídaly. Dodala, že prvoinstanční soud špatně hodnotil důkazy, jeho verdikt navíc neodpovídal tomu, jak má rozsudek správně vypadat. Předsedkyně senátu se ohradila i proti dřívější námitce Dohnalových právníků, že má kauza politické pozadí. Podle ní není důležité, kdo a proč podal na bývalého šéfa NKÚ trestní oznámení, ale to, zda se muž dopustil trestného činu.

Dohnal od počátku obvinění odmítá. „Již od prvního sdělení obvinění jsme nabízeli důkazy k tomu, jaké jsou požitky a proč je konkrétní funkcionáři mají. A v rámci těch požitků se můj klient pohyboval vždy na té spodní hranici,“ reagoval na dnešní rozhodnutí Dohnalův advokát Václav Vlk. Zopakoval své dřívější tvrzení o tom, že například náklady na Kramářovu vilu jsou více než 100 000 měsíčně bez toho, aby v ní premiér vůbec bydlel. Podobné je to i s náklady na bydlení dalších ústavních činitelů.