„Dodnes nepřišel a na jeho pozicích jsou Rusové.“ U Avdijivky padl český dobrovolník

Na Ukrajině padl český dobrovolník, který bojoval na ukrajinské straně, a to u města Avdijivka. Informaci webu Seznam Zprávy potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. O úmrtí Čecha rovněž informoval účet Vozím drony na Ukrajinu na sociální síti X. Česká diplomacie nyní eviduje čtyři české občany, kteří padli v bojích na území Ruskem napadené země.

„Mohu potvrdit jedno úmrtí českého občana o víkendu u Avdijivky,“ řekl serveru Seznam Zprávy mluvčí resortu zahraničí Daniel Drake. „Jeho spolubojovníci viděli, jak jeho pozice zasáhl minometný obstřel. Dodnes nepřišel a na jeho pozicích jsou již ruSSové,“ napsal na síti X účet Vozím drony na Ukrajinu.

První Čech přišel o život podle dostupných informací při bojích s ruskou armádou v Donbasu během června 2022. Loni v březnu padl druhý dobrovolník. O dva měsíce později zemřel zakladatel Projektu Phoenix, český medik, který byl vážně zraněn po zásahu šrapnelem na Donbasu a poté převezen do pražské Ústřední vojenské nemocnice.

Avdijivka leží na severním okraji Doněcku ve stejnojmenné oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. Město je pod trvalou ruskou palbou od poloviny loňského října a ukrajinská armáda minulý týden uvedla, že s ruskými vojáky její ozbrojené síly bojují už i v jeho ulicích. V Avdijivce kdysi žilo 32 tisíc lidí, nyní se tam podle tamního starosty zdržuje jen 941 obyvatel.