Ukrajinci ztrácejí pozice v deset let hájené Avdijivce blízko Doněcku

Ruské armádě se podle světových médií daří postupně ovládat Avdijivku. Město v Doněcké oblasti je důležité především svou blízkostí k okupované metropoli Doněck. Intenzivnímu ruskému tlaku se brání už řadu měsíců, boje v něm ale zuří už od počátků ruské invaze v roce 2014. Podle ukrajinských zdrojů je situace kritická, město čelí útokům ze vzduchu, nepřátelské jednotky se také snaží posunout v ulicích města.

Telegramový kanál Ukraine Fights v neděli k Avdijivce napsal, že „situace ve městě se stala kritickou“. Dodal, že ruská letadla útočí ze severovýchodu a ruské jednotky obešly ukrajinské bojové formace a získaly pozice v budovách.

„Zatímco několik týdnů jsme říkali, že situace je velmi obtížná, ale pod kontrolou, nyní je velmi obtížná a na některých místech kritická,“ popsal náčelník vojenské správy Avdijivky Vitalij Barabaš. Je to podle něj proto, že se ruské síly přesměrovaly a z města udělaly důležitý cíl.

Moskva už téměř čtyři měsíce soustřeďuje obrovské prostředky na dobytí Avdijivky. Zabito nebo zraněno tam přitom bylo více než třináct tisíc jejích vojáků, píše The New York Times. Podle ukrajinských odhadů přišla Moskva zhruba o tři tisíce vojáků na každou čtvereční míli dobytou v blízkosti města. Informace o počtech mrtvých ovšem ve válečném prostředí nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Moskva zveličuje úspěchy

Začátkem února se objevily zprávy o skupině ruských vojáků, kteří pronikli k jižním hranicím města a byli rychle zatlačeni zpět ukrajinskými silami. Šéf Kremlu Vladimir Putin krátce poté zveličil úspěchy Moskvy a v souvislosti s přípravou ruských prezidentských voleb minulý týden prohlásil, že jeho jednotky drží předměstí Avdijivky.

Podle Barabaše je v ulicích města klid, osamocené sabotážní a průzkumné skupiny se do nich ale snaží proniknout.

Ruského postupu si všímá i americký Institut pro studium války (ISW) ve své pravidelné denní zprávě. „Geolokační záběry zveřejněné 5. února ukazují, že ukrajinské síly nedávno získaly zpět omezené taktické pozice v obytné oblasti v jižní Avdijivce. Další geolokační záběry zveřejněné 6. února ukazují, že ruské síly nedávno postoupily v severní Avdijivce,“ píše.

Podle ruských válečných blogerů ruské síly postupovaly v severozápadní Avdijivce podél ulic Sapronov a Lesja Ukrajinka. Několik jich také tvrdilo, že postoupily až o jeden kilometr směrem k Pervomajsku (jihozápadně od Avdijivky) a dosáhly jihovýchodního okraje osady, to ale institut nedokázal ověřit.

Nedostatek střeliva

Ruské síly u Avdijivky se podle ISW možná snaží uplatnit získané zkušenosti ke zlepšení ochrany ruských sil – mimo jiné vybavují svá obrněná vozidla systémy elektronického boje na ochranu proti ukrajinským bezpilotním letounům.

Ukrajinská armáda je ve stále obtížnější situaci, píše The New Voice of Ukraine. Posádky minometů musí omezovat používání střel a během rotací se k jednotkám zadního pluku často připojují nedostatečně obsazené pěší jednotky z fronty. Navíc je málo důležitého materiálu potřebného k opravám obrněných vozidel. V některých oblastech mohou Rusové vypálit pětkrát více dělostřeleckých granátů než Ukrajinci, tvrdí server.

V reakci na to se Rusové přizpůsobili a často se na nové pozice přesouvají v malých oddílech. „Přicházejí ve vlnách. A nezastavují se,“ popsal 29letý poručík Oleksandr Šyršin, zástupce velitele praporu 47. mechanizované brigády, která bojuje v sektoru Avdijivka.

„Nemáme dostatek vybavení, nemáme dostatek lidí, abychom mohli přejít do ofenzivy,“ říká Šyršin a dodává, že hlavním cílem je nyní udržet frontu na stejném místě.

Podle Forbes Rusku pomohli republikáni v americkém Kongresu, „kteří loni na podzim začali blokovat americkou pomoc Ukrajině, v důsledku čehož ukrajinské jednotky přišly o munici, na níž jsou závislé, aby se vyrovnaly palebné síle Rusů.“

Brána do Doněcku

Avdijivka měla před válkou asi 32 tisíc obyvatel. V roce 2014 ji obsadili Moskvou řízení ozbrojenci, kteří se zmocnili části východní Ukrajiny. Dnes zde podle úřadů zůstalo méně než tisíc obyvatel, z nichž mnozí se ukrývají ve sklepích a suterénech. Podle úřadů nezůstala neporušena jediná budova.

Ruskem podporovaní představitelé popisují město jako „pevnost“ s betonovými bunkry. Obránci jsou podle nich ukryti ve věžových domech, které nelze bez velkých ztrát napadnout čelně, a využívají koksovnu jako základnu a skladiště zbraní.

Obě strany považují město za klíčové pro ruský cíl zajistit si plnou kontrolu nad dvěma východními provinciemi Donbasu – Doněckem a Luhanskem. Ty patří mezi čtyři ukrajinské regiony, které Rusko podle svých slov anektovalo, ale nemá je plně pod kontrolou.

Avdijivka je považována za vstupní bránu do města Doněck. Její dobytí by mohlo posílit ruskou morálku a demoralizovat ukrajinské síly, které od června v rámci rozsáhlé protiofenzivy dosahují jen postupných úspěchů. V prosinci Avdijivku navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Pokud ruská armáda převezme kontrolu nad (zásobovací) silnicí, ukrajinské ozbrojené síly budou zřejmě nuceny se z Avdijivky stáhnout. To bude pro ruskou armádu velké vítězství,“ řekl agentuře Reuters bývalý poradce Kremlu Sergej Markov.