Dochází vakcína proti chřipce, letos je obrovský zájem

Události: Vakcína na chřipku (zdroj: ČT24)

Období očkování proti chřipce je teprve na začátku, některé ordinace ale už nyní hlásí, že jim vakcíny došly. Jinde pečlivě vybírají, které pacienty upřednostní –⁠ tedy ty rizikové, onkologicky nemocné nebo starší pětašedesáti let. Podle ministerstva zdravotnictví bude velmi problematické vakcíny doobjednat. Ročně v souvislosti s chřipkou zemře v Česku zhruba patáct set lidí.

Proti chřipce se Jana Korvasová z Brna nechává očkovat každý rok. Důvodů má víc. Jednak je seniorka a také má diabetes. I proto, že patří mezi pravidelné i rizikové pacienty, vakcínu dostala. V její ordinaci doufají, že na podobné případy jim dávky vystačí. Oproti loňsku jich objednali o třetinu víc.

„Za týden, a to počítám i sobotu a neděli, jsme vyočkovali polovinu, denně chodí určitě deset lidí,“ popsala praktická lékařka Alice Vlasáková. Zatímco v Brně vakcíny ještě mají, někde už došly.

Nedostatek hlásí i lékárny

Příhraniční pacienty lékárníci kvůli nedostatku posílají třeba do Německa. „V malé německé příhraniční lékárně jsou. Cena je ale 22,48 eur,“ vysvětlil člen předsednictva České lékárnické komory Jindřich Šmíd.

I tam už ale mnohde, alespoň podle Češky Lenky Gschwendtnerové žijící v Německu, docházejí. „Ráno jsem volala svému praktickému lékaři, ten má ještě vakcíny dostatek. V lékárně už je bohužel všechno vyprodáno,“ uvedla.

Česko si letos objednalo 870 tisíc vakcín proti chřipce, tedy o pětinu víc než v předchozích letech. Přesto stačit zřejmě nebudou. Během poslední chřipkové sezóny, která trvala sedm týdnů, vyhledalo lékaře přes milion lidí. Zhruba patnáct set jich ročně s chřipkou zemře. Proočkovanost lidí v Česku je jedna z nejnižších v EU.

Sdružení praktických lékařů chce vyzvat doktory, aby si navzájem vypomáhali. Ti, kteří ještě vakcíny mají a své pacienty už očkovali, aby přijali pacienty z ordinací, kde už vakcíny došly.