Do Prahy se na Vánoce vracejí turisté. Jsou to hlavně Češi, říká průvodkyně

Letošní Vánoce v Praze zachraňují turisté z Česka. Kvůli pandemii koronaviru jsou svátky jiné oproti těm předchozím, kdy na konci roku příjížděly každoročně do hlavního města stovky tisíc turistů z celého světa. V centru metropole nejsou letos ani tradiční velké vánoční trhy, výstavy a koncerty, kde by se mohli lidé potkávat. Prahou teď provádíme pouze Čechy, vypráví Andrea Zimová, která ukazuje turistům hlavní město už přes dvacet let.

Kvůli pandemii koronaviru a vládním opatřením zmizeli turisté z hlavního města už na jaře. V omezeném počtu se pak vrátili v létě a také teď před Vánocemi. Jsou to většinou rodiny, které přijely na výlet. Nemluví anglicky nebo německy, ale česky. Průvodkyně Andrea Zimová se jim snaží přiblížit historii a zákoutí Prahy, přitom ještě před rokem touto dobou prováděla po metropoli skupiny turistů ze zahraničí.

„Praha v předvánočním období je krásná a mezi zahraničními turisty byla skutečně hodně populární. Asi nebudu mluvit jen za sebe, když řeknu, že české skupiny jsem prováděla spíše výjimečně,“ uvedla Zimová.

Spolu se svou dcerou letos navíc kvůli vládním omezením musela omezit počet lidí ve skupině na šest. A zájem o prohlídky v malých skupinkách je překvapil. „Provázíme především rodiny s dětmi a snažíme se podat historii Prahy zábavnou a hravou formou. Zájem o tento program rozhodně je, ale epidemická situace, kdy člověk neví, co bude zítra, vše dost komplikuje,“ vysvětluje průvodkyně.

O historii metropole mají zájem i Pražané

Více než polovina rodin, které Zimová provádí po hlavním městě, jsou překvapivě samotní Pražané nebo lidé z blízkého okolí. „Pochvalují si klidné město bez turistů. V posledních letech neměli možnost něco takového zažít a vítají tuto příležitost,“ říká průvodkyně.

Vzhledem k neustále se měnícím vládním opatřením kvůli pandemii koronaviru se Zimová snaží, aby rodiny měly možnost vidět z hlavního města co nejvíce.  A to například Pražský hrad, Karlův most, Staré Město, Hradčany s Novým Světem, Vyšehrad a Malou Stranu. „Původně jsme tyto vycházky koncipovaly jednak pro děti s rodiči a trochu jinak pro dospělé. Nakonec jsme dospěly k tomu, že každou vycházku přizpůsobujeme klientům, kteří přijdou. Záleží na hloubce jejich zájmu o historii a především na věku a hravosti dětí,“ upřesnila Zimová s tím, že pro děti mají připravené hry, aby jim vycházku zpestřily.

Práci průvodkyně dělá Zimová už od roku 1998. Nejčastěji mají překvapivé otázky podle jejích slov právě děti. Dospělé zase podle průvodkyně zajímá, které známé osobnosti v určité části Prahy žily nebo žijí. Nejradši má Zimová Nový Svět a část Malé Strany, která není tak známá mezi turisty. 

A jaké místo by doporučila českým návštěvníkům Prahy?  „Asi Malou Stranu pod Petřínem. Je tam krásně v každém ročním období,“ uvedla Zimová.

Hradčanské náměstí
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Vzhledem ke špatné epidemické situaci si průvodci v současnosti nevydělají a výhledy nejsou dobré ani do příštího jara. Vycházky pro rodiny s dětmi nemá tak smysl podle Zimové připravovat pro všední dny, protože na ně nikdo nepřijde, a pouze víkendy nikoho neuživí. Zimová proto musela svou situaci na trhu práce začít řešit. Absolvovala pedagogickou rekvalifikaci a našla si místo jako asistent pedagoga na základní škole. Stejně jako někteří její kolegové, jiní zase podle Zimové pracují jako recepční v různých institucích nebo prodávají v obchodech. „Valná část se ale musela obrátit na pracovní úřad. Jde často o vysokoškolsky vzdělané lidi, kteří práci dlouho neúspěšně sháněli,“ vysvětlila Zimová. 

Sama dodává, že nikdo netuší, jak rychle a v jaké míře se zahraniční turistický ruch do Prahy vrátí. „Jsem optimistka, doufám alespoň v částečné oživení příští léto,“ řekla.

Loňské Vánoce přilákaly více než půl milionu turistů

Na konci loňského roku přijelo do Prahy v prosinci podle turistického portálu hlavního města Prague City Tourism téměř 700 tisíc turistů. Z toho zhruba 110 tisíc z nich byli právě Češi. V prvním čtvrtletí letošního roku už počet návštěvníků klesl o třetinu a do Prahy zavítalo celkem 1 100 000 hostů.

Koronavirová krize se v hlavním městě projevila už na jaře, kdy od letošního dubna do června podle Českého statistického úřadu přijelo pouhých 138 187 turistů. Pokles byl více než 90procentní ve srovnání s rokem 2019. „Prahu navštívili lidé ze sousedních států. Dlouhodobě do pražské metropole míří nejvíce lidé z Německa,“ uvádí turistický portál Prague City Tourism.

Počet návštěvníků Prahy během léta ale mírně vzrostl. V období od července do září zavítalo do hlavního města podle Českého statistického úřadu celkem 746 290 návštěvníků, z toho 316 tisíc bylo Čechů.