Do podvečera přibylo téměř devět tisíc nakažených. Prymula radí nepořádat ceremoniál k 28. říjnu

V úterý přibylo v Česku 11 984 potvrzených případů koronaviru. Je to nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie. Ve středu jen do 18 hodin vyhodnotily laboratoře pozitivně dalších 8840 testů. V zemi je nyní téměř 118 tisíc nakažených. Testy nákazu potvrdily také u ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) a olomouckého hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO). Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) doporučil nepořádat vzhledem k epidemické situaci ceremoniál k 28. říjnu. Vláda ve středu představila nová omezení, která mají zabránit šíření nemoci. Ve čtvrtek se uzavřou obchody a služby, omezen bude také pohyb osob.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Kvůli vývoji koronavirové pandemie bude od čtvrtka 06:00 do konce nouzového stavu, který je aktuálně platný do 3. listopadu, uzavřen maloobchod. Výjimku mají prodejny základního sortimentu, tedy například potraviny. Kromě toho bude podobně jako na jaře zakázáno poskytování služeb v provozovnách. Velkoobchodní prodej zůstane bez omezení.

Omezuje se také volný pohyb osob a setkávání lidí. Výjimkou jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou. Pohyb v přírodě a cesty na chalupy jsou možné, mohou se jich ale účastnit nejvýše dvě osoby. Výjimka platí pro příslušníky jedné domácnosti. 

Ke zpřísnění pravidel došlo podle premiéra Andreje Babiše (ANO) proto, že v Česku dál rekordně přibývá nakažených, hospitalizovaných, pacientů ve vážném stavu i obětí. Největší nápor podle ministerstva zdravotnictví čeká nemocnice kolem 11. listopadu.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula řekl České televizi, že z epidemiologického hlediska nepovažuje za vhodné ani pořádat ceremoniál k 28. říjnu na Pražském hradě. O situaci jednal s prezidentem Milošem Zemanem, který v minulosti dal najevo, že by slavnost uspořádat chtěl. Výsledek jednání však nekomentoval Prymula ani Hrad.

„Nastala nová opatření, pravděpodobně se to bude přizpůsobovat tomu, co jsme vyhlásili,“ uvedl k případným oslavám státního svátku ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Ceremoniál s návštěvníky na Pražském hradě podle něj není ve hře.

Hamáček má koronavirus, krizový štáb bude řídit na dálku

Výsledky ranního jednání vlády nepřišel s dalšími ministry představit vicepremiér, ministr vnitra a předseda ústředního krizového štábu Jan Hamáček. Byl pozitivně testován na nákazu koronavirem. Oznámila to mluvčí sociální demokracie Eva Gregorová, Hamáček to následně potvrdil na Twitteru. Ústřední krizový štáb bude řídit na dálku, uvedl pro ČT. V Událostech ujistil, že absolvoval během středy on-line jednání vlády i štábu a pokud se jeho stav nezhorší, bude v tom pokračovat. Připomněl, že kdyby přestal být schopen, může premiér do čela krizového štábu jmenovat kteréhokoli jeho člena.

Testovat se předseda sociálních demokratů nechal po setkání s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD), u kterého test koronavirus potvrdil v neděli. Další členové vedení ČSSD, kteří se s Tomanem setkali ve čtvrtek v Lidovém domě, měli testy negativní, doplnila mluvčí.

Hamáček zůstává po potvrzení nákazy v domácí karanténě. Ještě než se ministr uchýlil do karantény, sledoval v neděli z řídicího centra s policisty dění na Staroměstském náměstí, kde se konala demonstrace proti vládním protiepidemickým opatřením.

Vicepremiér a šéf menší vládní strany není jediným vysoce postaveným politikem, který se ve středu dozvěděl, že se nakazil covidem-19. Pozitivní test na koronavirus měl i olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Onemocnění má u něj zatím mírný průběh.

„Podnikl jsem všechny potřebné kroky, abych ochránil své okolí. Dodatečně jsem rád, že jsem se v minulých dnech choval zodpovědně, nosil jsem roušku. Snad jsem nikoho nenakazil. Pracuji na dálku, jsem on-line,“ uvedl Okleštěk.

Prymula slíbil plán vládních kroků, jako mají v Irsku

Ministerstvo zdravotnictví podle Romana Prymuly připravuje plán kroků vlády podle epidemické situace, který se inspiruje obdobným irským dokumentem. Vysvětluje, jaké kroky přijdou při jakém reprodukčním čísle.

Irský materiál reprezentuje zejména tabulka, která popisuje opatření pro domácnosti, soukromá setkání či organizované akce, samotný dokument potom má 60 stran. Stanoví také podmínky pro provoz či uzavření barů, kaváren, restaurací, diskoték, hotelů, domácího turistického ruchu, škol, veřejné dopravy. Speciální podmínky stanoví pro zdravotnická a sociální zařízení a osoby nad 70 let. Český plán opatření podle vývoje epidemie by měl být podle Prymuly pětistupňový.

Ministr připustil, že po čtvrtečním omezení volného pohybu osob a uzavření obchodů a provozoven už nezbude mnoho kroků, které by bylo možné učinit. Připustil pouze zrušení stanovených výjimek ze zákazu provozu služeb. Další kroky by musely jít do průmyslové infrastruktury, podle ministra ale nepřicházejí v úvahu.

Covid-19 se šíří v domovech pro seniory. Hrozí skokový nárůst hospitalizací, varoval Dušek

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek ve středu hovořil k poslancům. Řekl, že důležitým důvodem pro zpřísnění opatření je šíření nákazy v zařízeních pro seniory.

Upřesnil, že je v domovech tři tisíce nakažených seniorů, aktivních ohnisek je 170. „To znamená, musíme počítat s tím, že mohou začít hospitalizace skokově narůstat. To je velmi špatná situace, která mně osobně dělá zle,“ řekl Dušek.

Vláda vyhlášení opatření zdůvodnila tím, že to, co již platí, zatím nezafungovalo. Ministr Prymula uvedl, že část lidí vyhlášená pravidla ani nedodržuje. Reprodukční číslo výrazně neklesá, Prymula ostatně připustil, že není jistý ani návrat dětí na první stupeň základních škol od 2. listopadu. Třídy se podle něj možná otevřou jen pro prvňáky a druháky. 

Podle modelu Duškova ústavu lze očekávat, že první listopadový týden přibude v Česku 205 tisíc nakažených a o týden později přes 330 tisíc nakažených, pokud se rychlost šíření nákazy nesníží. Denní průměr by pak dosáhl v prvním listopadovém týdnu 29 tisíc nových případů a ve druhé 41 tisíc. I kdyby se reprodukční číslo snížilo ze současných 1,35 na 1,1, stále by šlo o 170 tisíc nových případů ve druhém listopadovém týdnu, tedy kolem 20 tisíc denně. Pouze pokles reprodukčního čísla na 0,73 by znamenal, že by na konci října začal počet nových případů klesat a na počátku listopadu se pohyboval kolem pěti tisíc nově nakažených denně.

Roušky nově povinné i venku ve městech a obcích

Zatím poslední nové opatření přitom začalo platit až ve středu. Roušky jsou nově povinné i venku na území měst a obcí, pokud bude člověk blíže než dva metry k jinému. Výjimku mají členové jedné rodiny nebo lidé při sportování. Povinné jsou nyní také roušky v autě, pokud v něm člověk nepojede sám nebo jen se členy své rodiny.

Kromě restrikcí vyhlášených vládou přibývají také omezení ve veřejné dopravě. O redukci provozu rozhodla města, která objednávají MHD, kraje, které mají na starost železniční a autobusové regionální linky, i ministerstvo dopravy, které objednává vlaky. Spoje zredukovali také dopravci, kteří provozují vlaky či autobusy na vlastní komerční riziko. Ubývá též možností reakreačního cestování.

České dráhy oznámily, že od čtvrtka do odvolání přeruší provoz kabinové lanovky na Ještěd. Mluvčí drah Gabriela Novotná upřesnila, že lanovka přestane jezdit „v důsledku epidemiologické situace a aktuálních vládních opatření“. Lanovka bude mimo provoz nejméně do poloviny listopadu, i kdyby opatření skončila počátkem měsíce, následovat bude ještě plánovaná technická odstávka.

Složitější život nejspíše budou mít pendleři, kteří pracují v Bavorsku. Země chce podle premiéra Markuse Södera zavést povinné testování lidí, kteří do země přijíždějí za prací z rizikových oblastí v zahraničí, za které Bavoři považují Česko a Rakousko. Po vyhlášení opatření budou muset pendleři předkládat negativní test jednou za týden. 

V Česku jsou od minulé středy zavřené všechny školy s výjimkou mateřských, restaurace mohou jen vydávat jídlo s sebou, až na výjimky se nekonají žádné sportovní a kulturní akce, povolené je shromažďování maximálně šesti osob. Je také zakázáno pít alkohol na veřejně přístupných místech.

Poslanci by ve středu měli zrychleně projednat šest vládních předloh, které reagují na epidemii nového typu koronaviru. Jde například o změny v ošetřovném, o prodloužení úlev pořadatelům zrušených kulturních akcí, o příspěvek ekonomicky postiženým podnikatelům a o odklad elektronické evidence tržeb. 

V úterý přibylo 11 984 nakažených, ve středu do večera dalších 8840

Ve středu do 18 hodin se potvrdila nákaza u 8840 lidí. Jde o dílčí údaj, ještě na počátku minulého týdne by to přitom byl absolutní „rekord“. Další dny to změnily, dosud nejvyšší denní přírůstek byl v úterý, kdy bylo 11 984 pozitivních testů. Celkem proběhlo 40 327 testů – rovněž nejvíce od začátku pandemie. I přesto stoupá podíl pozitivních testů na celkovém počtu, nákaza se prokázala ve 30 procentech případů.

Aktuálně je podle údajů ministerstva zdravotnictví nakaženo 117 971 lidí. V nemocnicích je 4417 z nich, z toho 657 ve vážném stavu. S covidem-19 dosud v Česku zemřelo 1719 lidí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Česko má v současnosti nejvíce případů covidu na počet obyvatel v Evropské unii, druhá je Belgie. Zatímco Česká republika eviduje 905,1 případu za 14 dní na 100 tisíc obyvatel, Belgie dosáhla 828,6 případu za 14 dní na 100 tisíc obyvatel. Ze sousedů je na tom nejhůře Polsko, které má méně než čtvrtinu případů na obyvatele proti Česku.

Od března odhalily laboratoře v Česku 202 787 případů koronaviru. Denní nárůsty se zvyšují zejména v poslední době. Za uplynulých sedm dní přibylo více než 70 tisíc potvrzených případů, tedy téměř třetina z celkového počtu. Z nemoci se dosud v České republice vyléčilo 83 097 lidí.

Nejvýrazněji nyní přibývá nakažených na Zlínsku. Za posledních sedm dní se tam objevilo 1033 nových případů covidu-19 v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Druhý nejvýraznější nárůst byl zaznamenán v okrese Plzeň-jih, a to 904. Přes 800 případů na 100 tisíc obyvatel odhalily laboratoře v posledním týdnu ještě v okresech Plzeň-město, Plzeň-sever, Hradec Králové, Prostějov, Kroměříž a Uherské Hradiště.

V Praze je 596 nakažených na sto tisíc obyvatel, v absolutních číslech je ale právě Praha nejzasaženějším regionem v republice. V úterý ve městě přibylo 1560 nakažených, ve středu do 18 hodin dalších 981. Aktivních případů je 19 038.

V září se nejvíce lidí nakazilo v práci

Z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky vyplývá, že nejvíce lidí se covidem-19 nakazilo v práci. V září se v zaměstnání podle dat získaných hygieniky pravděpodobně nakazilo téměř 60 procent všech pozitivně diagnostikovaných. V říjnu však podíl lidí, kteří se nakazili v práci, poklesl asi ke třetině. Více je lidí, u nichž původ nákazy vůbec není zřejmý.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové není divu. „S rostoucí epidemiologickou zátěží populace narůstá také pravděpodobnost nákazy při běžných aktivitách dne, a často tedy nelze místo nákazy jednoznačně prokázat,“ ozřejmila.

V průběhu celé pandemie je druhá nejčastější nákaza v rodinách, v září ale podíl nakažených, kteří se infikovali doma, začal klesat. Přibývat naopak začalo případů lidí, kteří se nakazili ve škole. V prvním měsíci nového školního roku se ve školách nakazila bezmála pětina všech infikovaných.

Z dat za měsíc září vyplývá také to, že asi desetina případů souvisí s nějakými většími ohnisky. O prázdninách, kdy bylo méně případů a více se hygienikům dařilo nakažené trasovat, to bylo v červenci více než čtvrtina a v srpnu přes 22 procent.

Příprava na plošné testování začíná

Krajská nemocnice v Karviné začala ve spolupráci se Zdravotním ústavem v Ostravě a Fakultní nemocnicí Ostrava jednodenní srovnávací studii testovacích metod na koronavirus. Proběhnout by měla na konci týdne, nejspíše v pátek. Zdravotníci odeberou vzorky 500 až 600 lidí, cílem je vyzkoušet spolehlivost antigenních testů. Mezi testovanými budou horníci z OKD, které těžařská společnost nechává v nemocnici testovat pravidelně, uvedla mluvčí nemocnice Věra Murínová.

„Jedná se o srovnávací studii, kdy cílíme na konec tohoto týdne, ideálně v pátek. Na bázi dobrovolnosti požádáme indikované pacienty a také horníky na dole OKD o to, aby se této studie účastnili,“ upřesnila Murínová. Lidem, kteří budou souhlasit, budou provedeny dva stěry. Jeden bude pro PCR test, tedy standardní vyšetřovací metodu, vůči níž se bude ověřovat antigenní test.

Antigenní testy chce použít ministr Prymula v plánovaném plošném testování celé populace. Jeho prostřednictvím chce zjistit reálný počet nakažených. Karvinská nemocnice má pro něj navrhnout zdravotnickou podobu včetně logistického zabezpečení testování, zatímco Zdravotní ústav zase laboratorní stránku.