Do pátku má být slunečno, o víkendu se pak zřejmě ochladí

Slunečné a teplé počasí vydrží v Česku ještě v pátek, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Teplo bylo i ve čtvrtek – na třetině stanic padly rekordy. Na víkend se má ale zatáhnout a ochladit. Zejména v sobotu by mělo pršet na většině území Česka, odpolední maxima budou nejspíš jen těsně nad dvaceti stupni. Na začátku příštího týdne by ovšem opět mělo přijít krátké oteplení.

V předchozích dnech padaly v tuzemsku teplotní rekordy a podobné to bylo i ve čtvrtek. Rekordy zaznamenalo 54 ze 162 stanic, které měří alespoň třicet let. Nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku, kde naměřili 27,8 stupně Celsia. 

„Obecně se dá říct, že teplejší byla jižní Morava a Polabí. Na západě Česka byly ráno mlhy a přes den tam bylo trochu chladněji než ve zbytku země. Nejvyšší teploty tam byly většinou do pětadvaceti stupňů Celsia,“ sdělila Michaela Valachová z ČHMÚ.

V pátek má být slunečno s maximálními teplotami mezi 23 až 27 stupni Celsia. Už odpoledne ale nejspíš bude od západu přibývat oblačnosti, v Čechách se mohou místy objevit přeháňky.

V sobotu bude podle předpovědi zataženo s občasným deštěm na většině území. Nejvyšší odpolední teploty mají být mezi 17 a 21 stupni, na jihovýchodě Česka se mohou dostat až na 24 stupňů. V neděli se začne vyjasňovat, maxima budou kolem 23 stupňů, naznačuje předpověď.

Na začátku příštího týdne by pak mělo být polojasno až oblačno, občasný déšť čekají meteorologové od úterý. Nejvyšší teploty mají být zpočátku týdne až 26 stupňů, postupně ale zřejmě klesnou na 14 až 18 stupňů Celsia.