Do českých zbrojovek přijdou tisíce ukrajinských expertů, mají uspokojit poptávku

Ve zbrojovkách v Česku budou pracovat tisíce ukrajinských expertů, řekl Českému rozhlasu Radiožurnálu náměstek ministryně obrany Tomáš Kopečný. Dohodli se na tom podle něj premiér Petr Fiala (ODS) s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Kopečný popsal situaci tak, že Česko poskytne Ukrajincům bezpečné zázemí a ti uspokojí poptávku zbrojovek po pracovních silách. Budou moci navýšit výrobu.

Příchod ukrajinských techniků a inženýrů do zbrojovek podle Tomáše Kopečného posílí bezpečnost Ukrajiny, Česka i NATO, pomůže také českému průmyslu a navýší příjmy do státního rozpočtu. Za cíl prohlásil vytvořit společné výrobní kapacity umožňující, aby ukrajinští experti pracovali v bezpečném zázemí v Česku. 

„Nebavíme se o uprchlické vlně, bavíme se o vysoce kvalifikovaných pracovnících, kteří budou firmám vydělávat peníze a přispívat tak české ekonomice,“ podotkl.

Dohoda předpokládá především opravy a modernizaci těžké bojové techniky, zveřejnit detaily ale kvůli bezpečnosti i obchodnímu tajemství nelze. „Obecně mohu říci, že v první fázi se jednoznačně zaměřujeme na společné modernizační opravárenské kapacity a později i výrobu těžké bojové techniky,“ řekl Kopečný.

Poptávka po tisících

Pracovníky podle něj shání například Tatra, která potřebuje pět set lidí. Celkově odhadl poptávku na tisíce zaměstnanců. „Záleží na tom, jak se navýší výrobní kapacity českých firem, případně výroba společných česko-ukrajinských zbrojovek,“ poznamenal. Ukrajina má podle něj v obranném průmyslu obrovské zkušenosti a vynikající výsledky.

Kopečný uvedl, že ukrajinští občané působili v českém průmyslu včetně toho obranného ještě před tím, než Rusko letos v únoru vpadlo do sousední země. „Nezačali jsme na Ukrajinu jezdit včera nebo loni, jezdíme tam od roku 2015. Snažili jsme se tehdy reagovat na ruskou agresi posílením obranyschopnosti Ukrajiny. Pro Ukrajince válka začala bezprostředně po Majdanu. Je to postupný přírůstek ukrajinských zaměstnanců,“ řekl náměstek. 

Stejně jako předchozí projekty budou i tyto financovat mezinárodní dárci v rámci Kodaňské iniciativy, tedy skandinávské země a Velká Británie, dále Spojené státy nebo Nizozemsko. Dalším investorem bude podle Kopečného ukrajinský stát, který si zboží objedná.

České podniky zatím dodaly na Ukrajinu zbraně podle odhadů zhruba za 40 miliard korun. „Možná trochu víc. Firmy mají povinnost jenom jednou do roka vykazovat tento velmi regulovaný a sledovaný vývoz, to bude někdy na jaře,“ doplnil Kopečný.