Dny chladné, noc mrazivá. Víkend nepřeje vycházkám do přírody

O víkendu bude asi nejlepší zůstat doma. Akce pod střechou se vzhledem k nařízením vlády ruší a venku bude nevlídno. V sobotu teploty poklesnou až k pěti stupňům Celsia, v neděli bude jen o trochu tepleji a začne foukat.

Vyrazit na osamělou vycházku do přírody by se mohlo jevit jako dobrý nápad v době, kdy hospody zavírají v osm hodin, veřejné akce jsou vesměs zrušené a obecně se nedoporučuje chodit mezi lidi. Kdo se však rozhodne strávit víkend v přírodě, musí počítat s tím, že ani zdaleka nebude tak teplo jako v minulých dnech.

„Přes Česko začala postupovat studená fronta. Za ní k nám proniká chladnější vzduch,“ uvedla meteoroložka ČT Barbora Tobolová.

Jestliže ve čtvrtek naměřili až 21,4 stupně v Brodě nad Dyjí, v sobotu vystoupají teploty nanejvýš na 5 až 9 stupňů Celsia a v neděli bude o stupeň více, byť v Čechách by mohlo slunce zahřát vzduch i na dvanáct stupňů.

Velmi chladná však bude noc ze soboty na neděli. Začne mrznout, teploty klesnou na minus 2 až minus 6 stupňů. „V horských údolích, kde se ještě drží sněhová pokrývka, budou teploty nižší, mohou spadnout i pod minus 10 stupňů,“ upřesnila meteoroložka.

Počasí 13.–15. 3.
Zdroj: ČT24

K velmi chladné noci přispěje to, že se postupně pročistí nebe – byť se v sobotu ještě mohou hlavně na horách na severu republiky vyskytnout přeháňky. Neděle již bude skoro jasná nebo jasná, ale vítr během dne opět zesílí.

Nebude tak prudký jako v pátek, na kdy současně vyhlásil Český hydrometeorologický ústav i výstrahu. Nárazy mohou v Čechách dosahovat rychlosti nad 65 kilometrů za hodinu, na horách i 90 kilometrů za hodinu. V neděli hrozí nárazy o rychlosti kolem 55 kilometrů za hodinu, a to hlavně na Vysočině. 

V příštím týdnu se opět oteplí, denní maxima budou stoupat do středy, kdy by mohlo být i přes 15 stupňů.