Dlouhodobě chybí zdravotní sestry, kromě nemocnic jsou potřeba v domovech pro seniory

Události: Nedostatek zdravotních sester v domovech pro seniory (zdroj: ČT24)

Chybí zdravotní sestry a to nejen v nemocnicích, ale také v domovech pro seniory a dalších pobytových službách. Situaci zkomplikovala koronavirová pandemie. Sester ubylo a týmy jsou vyčerpané. Bez zdravotníků přitom péče o těžce nemocné staré lidi v domovech není možná.

V domově seniorů Sue Ryder se tým sester stará o penzistky společně se sociálními pracovníky. V péči mají třeba sedmadevadesátiletou Zdeňku Hrdinovou. „Pořád se nabízejí: 'Chcete něco, potřebujete něco?' Říkám: 'Potřebuju obléct a jít na špacír',“ líčí každodenní realitu v domově seniorka.

I kvůli udržení kvality péče v domově teď potřebují další zdravotní sestry pro 52 klientů. „Potřebujeme zejména všeobecné sestry, možná bychom přivítali i praktickou sestru a myslím, že jsme na tom stejně jako jiné domovy. Poptávka převyšuje nabídku,“ říká vedoucí sestra Domova Sue Ryder Kateřina Crhová.

Poslední rok je pro ně obzvlášť náročný. Nejen vedoucí sestra se bojí, aby se tým podařilo udržet. „Ve chvíli, kdy bychom nebyli schopní obsadit směny, bychom se nemohli věnovat péči o paliativní klienty. Tam sestry potřebujeme na sto procent. V tuto chvíli jedeme z posledních sil,“ vysvětluje Crhová.

Sociální služby nejsou odpočinek

Stále častěji přitom přicházejí senioři ve vysokém věku, kteří mají mnoho potíží. V pražském domově pro těžké případy Sulická mají speciální oddělení. Počet zdravotních sester se jim podařilo naplnit.

„Zaznamenali jsme obměnu. Už to dávno není tak, že sestra před důchodem si jde odpočinout do sociální služby. Jsou tady neskutečně důležité, protože bez nich bychom nemohli některou péči poskytovat,“ říká ředitelka Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická Lenka Kohoutková.

Pečovatelé totiž práci sester nemohou plně nahradit. Ukázalo se to hlavně teď, během pandemie, kdy z oddělení vznikaly covidové jednotky.