„Měly by dostat svatozář.“ Sestry pečující o pacienty doma jsou na pokraji sil

Události: Problémy domácí péče (zdroj: ČT24)

Domácí péče o nemocné je na hraně svých možností. Společnostem, které ji poskytují, dramaticky ubyly zdravotní sestry. Často totiž zaměstnávají na částečný úvazek ty, které běžně pracují i v nemocnici. Teď buď nemají čas, nebo je nemocnice vůbec neuvolní.

Jedna z největších firem poskytující domácí péči zaměstnává kolem dvou set sester. Polovina pracuje na částečný úvazek. Teď jich přestalo sloužit asi deset procent. A to hlavně ve městech, kde jsou velké nemocnice. Další musely zůstat doma, protože mají covid. „Povolává se všechno, co má nohy ruce,“ vysvětluje koordinátorka sester v Ústí nad Labem Ivana Veselková.

„Nahrazují je kolegyně, které třeba ruší dovolenou. Sestřičky jsou srdcařky,“ popisuje ředitelka společnosti Miroslava Cienciala. „Co si budeme povídat, tyhle sestřičky by měly dostat svatozář,“ chválí pacient Jaroslav Šebek, kterému pomáhají s cvičením po nehodě.

Pandemie způsobuje i další komplikace. Například zdravotní sestra Jana Nezvalová za směnu ujede jen po Ústí nad Labem i sto kilometrů. U pacientů s covidem potřebuje ochranný oblek. Ten pak musí nechat u pacienta v bytě, protože oblečení je infikované a nemůže v něm jít zpátky na chodbu.

Za osmihodinovou směnu musí zvládnout i 25 pacientů. Píchá injekce, dělá převazy a čistí rány. Domácí péče je služba, kterou pacienti neplatí. Je plně hrazená ze zdravotního pojištění a rozsah určuje lékař.