Daňový balíček schválený Senátem je pořád stejná katastrofa, jen natřená na růžovo, říká Veselý z ČSSD

Petr Fiala a Ondřej Veselý v pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Senát ve čtvrtek večer po dlouhé debatě schválil pozměněnou verzi daňového balíčku. Předseda ODS Petr Fiala rozhodnutí horní komory vítá, podle něj jde o rozumné řešení, které zajistí lidem více peněz. Naopak místopředseda ČSSD Ondřej Veselý výsledek hlasování ostře kritizuje. „Daňový balíček, jak byl schválen Senátem, je úplně stejná katastrofa jako to, co bylo schváleno ve sněmovně,“ uvedl v pořadu Události, komentáře.

Předseda ODS Fiala pozměněnou verzi daňového balíčku chválí. „Mám radost z výsledku, je to skvělá zpráva pro občany, protože to, o co jsme usilovali, se stane. Budou nižší daně a přitom byly v Senátu prosazeny také kompenzace pro obce, což jsme chtěli už v Poslanecké sněmovně,“ uvedl.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek nicméně už avizoval, že poslanci jeho strany daňový balíček v paramentu nepodpoří, protože nebyly splněny podmínky týkající se zákona o rozpočtové odpovědnosti. ODS, KDU-ČSL a právě TOP 09 přitom plánují společně kandidovat v příštích volbách.

ODS: Tato vláda žádnou zodpovědnost neukazuje

„Pokud jde o rozpočtovou odpovědnost, tak jsme přesvědčeni, že tahle vláda stejně žádnou rozpočtovou odpovědnost neukazuje, a příští vláda, na které se, věřím, budeme podílet, určitě dá rozpočet zase do pořádku,“ komentuje to předseda ODS.

„Šlo nám o dosažení celkové dohody a tu koaliční spolupráci to určitě neohrozí, vždyť my jsme přistupovali v tomto volebním období s jinými sliby do Poslanecké sněmovny. My je dodržujeme. Jednali jsme s kolegy o tom, jak dosáhnout dobrého výsledku v Senátu. Jak všichni vidí, tak právě ODS ve spolupráci s KDU-ČSL a v řadě věcí ve spolupráci s TOP 09 byly ty klíčové strany, které v Senátu prosadily dohodu,“ pokračuje Fiala.

Sbližování ANO a ODS, hodnotí Veselý

Naopak místopředseda vládní ČSSD daňový balíček kritizuje. „Nebudeme si nic nalhávat, daňový balíček tak, jak byl schválen Senátem, je úplně stejná katastrofa jako to, co bylo schváleno ve sněmovně. Jenom je natřen na bledě růžovo,“ říká Ondřej Veselý.

„Samozřejmě chápu, že teď mohou být spokojeny obce a kraje, protože jim hrozily opravdu obrovské výpadky příjmů, nicméně výpadky se přenesou od nich přímo na státní rozpočet,“ varuje.

„A Senát to naopak schválil ještě hůř pro ty nízkopříjmové skupiny obyvatel. Stejně jako sněmovna to schválil tak, že je (balíček) pro 500 tisíc lidí s nejvyššími příjmy a ti ostatní buď nic nezískají, nebo to pro ně bude absolutní katastrofa,“ tvrdí Veselý.

Lidé s nízkými příjmy sice podle něj možná získají pár stovek, ale budou muset brzy vydávat na běžné věci, které jsou dnes dostupné, výrazně vyšší částky, které si nebudou moci dovolit. „Je to jakési snoubení ANO a ODS jako konzervativně-pravicových stran a pro 9,5 milionu lidí této země to bude znamenat naprostou tragédii,“ doplnil.

Senát ve čtvrtek souhlasil s nahrazením superhrubé mzdy sazbami daně z příjmů fyzických osob ve výši 15 a 23 procent. Horní komora také rozhodla o zvýšení základní daňové slevy na poplatníka z dosavadních 24 840 korun ročně na 27 840 korun v příštím roce a na 30 840 korun v roce 2022. Obcím a krajům mají být podle Senátu výpadky příjmů po zrušení superhrubé mzdy nahrazeny z 80 procent, a to zvýšením jejich výnosů z daní.