Chápu, že lidé mají obavy o budoucnost, uvedl premiér Fiala

Premiér Petr Fiala hovořil o ekonomických reformách a prezidentu Pavlovi (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že kroky vlády během energetické krize jsou viditelné, cena elekřiny a plynu se snížila. Podle něj by Česko mělo mít větší kontrolu nad energetickou infrastrukturou, ale i veřejnými financemi. Další daňové zatížení ale prý vláda nechystá. V rozhovoru pro Události, komentáře mluvil premiér i o prezidentských volbách či vztahu s Čínou. Podle Fialy by se také měly srovnávat rozdíly mezi regiony.

Premiér ocenil výsledky prezidentských voleb. „Že prostě nezvítězila volební kampaň a způsob volebního boje, který překročil všechny hranice a všechna tabu a všechny myslitelné zábrany, a že lidé takto jednoznačně preferují slušnost, rozumnou politiku, snahu o spojování, říkání pravdy. To všechno je velmi dobrá zpráva o české společnosti a není důvod z toho nemít radost,“ prohlásil Fiala, jenž zkritizoval kampaň neúspěšného prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO).

Nechce prý vůbec podceňovat sílu hnutí ANO, Babiš je podle něj miliardář, který spojil ekonomickou a mediální moc s mocí politickou. „Je to nejsilnější opoziční strana, silný politický soupeř a bude jím i v těch příštích měsících a letech,“ uvedl Fiala s tím, že na druhou stranu Babiš utrpěl v uplynulých volbách třetí porážku po sobě. Nelze prý také počet hlasů z druhého kola prezidentské volby převádět na hlasy ve volbách do parlamentu.

Na otázku, jak by nyní chtěl práci svého kabinetu premiér oznámkovat, se Fiala zdráhal odpovědět. Úkol vlády není prý ještě splněn, pak budou známkovat voliči. „Čelili jsme obrovským výzvám a velkým krizím způsobeným válkou na Ukrajině. Od energetické krize přes inflaci až po bezpečnostní krizi. Vším tím jsme provedli a provádíme Českou republiku úspěšně. To si myslím, že není špatná bilance,“ sdělil.

Kritika vlády

Vláda však čelí kritice kvůli její reakci na energetickou krizi, která podle některých přišla pozdě, nebo kvůli nedostatečnému boji proti zdražování. Podle opozice svolala vláda nejvíce summitů, ale bez výsledku. Fiala s tím nesouhlasí. „Výsledky v oblasti energetiky jsou viditelné, zastropovali jsme ceny a nejenom to. To je obrovská garance pro všechny,“ míní. V této souvislosti zmínil i vyjednávání v Evropské unii, která označil jako úspěšná.

„Dosáhli jsme řady opatření, která vedou k tomu, že dneska je cena elektřiny a plynu proti těm předcházejícím měsícům velmi nízko. V tom chceme pokračovat,“ prohlásil s tím, že dnes už někteří obchodníci začínají nabízet energie pod cenou zastropování.

„Nechci být přehnaně optimistický, nikdo nevíme, co se stane. Situace by se mnohem lépe předvídala, kdybychom viděli na konec války na Ukrajině,“ uvedl s tím, že pozitivní změnou je také to, že jsme se během osmi měsíců téměř úplně zbavili závislosti na ruském plynu.

Ohledně ČEZu má padnout rozhodnutí

Podle Fialy je v zájmu české společnosti a českého státu, abychom měli větší kontrolu nad energetickou infrastrukturou. Nechtěl však specifikovat, jakou cestou vláda půjde například v případě energetické skupiny ČEZ, protože by to prý mělo dopad na ceny.

Již dříve se mluvilo o možném zestátnění podílu soukromých akcionářů, podle premiéra ale vláda neudělá nic, co by poškodilo právě minoritní akcionáře. O žádné z cest prý nyní není rozhodnuto, nějaké rozhodnutí ale padne.

„Lidé se nás oprávněné ptají, proč nemůžete udělat to a to, když máte ČEZ. Ale my nemáme ČEZ. ČEZ má minoritní akcionáře, jejich práva jsou reálná a jejich zájmy jsou legitimní. To musíme zohlednit, ale je třeba provést nějakou restrukturalizaci, mimo jiné i proto, abychom byli schopni postavit další jaderné reaktory,“ dodal premiér.

Deficit se bude snižovat, ale ne dalšími daněmi

Lidovci po volbách chtějí otevřít koaliční smlouvu, zaznívá velká kritika strukturálního deficitu, i toho, že návrhy ministerstva financí s tím nic nedělají. Fialu mrzí, že jeho vláda nemohla strukturální deficit snížit a dát do pořádku veřejné finance – dluh prý rostl v posledních dvou letech Babišovy vlády, trend ale pokračuje, byť se ho dle Fialy podařilo zbrzdit.

Vláda chtěla prý udržet sociální smír, tudíž musela pomoci občanům s vysokými náklady. Každodenně se prý nyní vláda zabývá tím, jak dostat finance pod kontrolu. Budou to prý postupné kroky. „My nevidíme smysl, že bychom teď zatěžovali občany nebo firmy dalšími daněmi,“ prohlásil.

„Chápu, že lidé mají obavy o budoucnost, možná mají pocit, že něco lze dělat i rychleji,“ doplnil. Dlouhodobé problémy mají třeba Moravskoslezský, Ústecký či Karlovarský kraj, odkud odcházejí mladí lidé. Podle Fialy se tomu vláda věnuje třeba skrze zlepšování dopravní infrastruktury, projektu Milostivé léto, či změn ve vzdělávání.

„Jsem si vědom toho, že pokud nebudeme srovnávat rozdíly mezi regiony a zvedat ty znevýhodněné, tak na tom jako Česká republika budeme ztrácet,“ sdělil s tím, že ho trápí velké rozdíly v kvalitě vzdělávání mezi regiony.

První kroky zvoleného prezidenta

Premiér se vyjádřil i k telefonátu nově zvoleného prezidenta Petra Pavla s tchajwanskou prezidentkou, za což ho v úterý zkritizovala Čína. Politika Prahy vůči Pekingu se podle Fialy nemění, odpovídá politice našich spojenců. Každý zvolený reprezentant ale může uvážit, s kým chce telefonovat, a nemá mu do toho nikdo zvenku mluvit.

Na otázku, zda to s tchajwanskými investicemi nedopadne podobně jako s čínskými investicemi slibovanými Milošem Zemanem, Fiala odpověděl, že ve vztahu s Tchaj-wanem nejde primárně o investice. 

„My máme ty vztahy vícevrstevné, hodně se rozvíjí spolupráce v oblasti výzkumu, vzdělávání, je tam i ekonomický potenciál. Navíc – Tchaj-wan je demokratická země, sdílíme podobné hodnoty, ale nijak to nic nemění na té základní politické pozici, kterou máme vůči Číně,“ sdělil. Česká zahraniční politika má podle něj konstanty, které je třeba držet – včetně třeba i důrazu na lidská práva.