Česko čekají tropické teploty, ve středu bude až 36 stupňů

Události: Česko zasáhnou extrémní vedra (zdroj: ČT24)

Česko zasáhnou tento týden tropické teploty, ve středu může být až 36 stupňů Celsia. Kvůli horku už vydali meteorologové výstrahu. Teploty přes 35 stupňů budou od úterý na severozápadě Čech, ve středu ve zbytku země kromě Vysočiny. Hrozí také vznik požárů. V pátek se mírně ochladí a bude do 30 stupňů, o víkendu by teploty mohly opět vystoupat až na 33 stupňů.

V pondělí se nejvyšší denní teploty budou držet do 29 stupňů, postupně se oteplí. V úterý meteorologové očekávají přes den 28 až 33 stupňů, v severozápadní polovině Čech až 35 stupňů. Bude většinou jasno. 

Nejteplejším dnem bude podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) středa, kdy teploty vystoupají až na 36 stupňů Celsia. Bude v platnosti výstraha na vysoké teploty a nebezpečí požárů na téměř celém území Česka. „Velmi vysoká zátěž na lidský organismus, je nebezpečí přehřátí a dehydratace. Nebezpečí vybočení a lomů kolejnic kolejové dopravy v důsledku jejich roztažení horkem,“ stojí ve výstraze meteorologů. 

Studio 6 – Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

Víkend bude tropický

Ve čtvrtek bude teplo i v noci, nejnižší teploty klesnou jen k 20 až 16 stupňům. Přes den bude 27 až 31 stupňů, na jihovýchodě země až 34. V pátek by se mohlo mírně ochladit a teploty by se mohly držet do 30 stupňů, o víkendu pak ale zřejmě opět vyšplhají nad 30 stupňů.

Srážky po celý týden očekávají meteorologové místy či ojediněle. Vítr povane převážně mírný.