Česko bude moci využít dalších 22 miliard z fondu obnovy, Evropská komise kývla

Česko nejspíše bude moci využít zhruba 22 miliard korun (928 milionů eur) z mimořádného fondu obnovy určeného na zmírnění následků hospodářské krize. Schválila to Evropská komise, podle které stát splnil všechny podmínky pro získání první řádné platby za sedm miliard. Definitivně ještě musí postoj komisařů formálně potvrdit zástupci členských států. První peníze z fondu obnovy získalo Česko už předloni. V rámci předfinancování přišlo 915 milionů eur.

Podle Evropské komise provedly české veřejné instituce řadu reforem zaměřených hlavně na přechod hospodářství k ekologicky čistým technologiím a digitalizaci. „Jednou z oblastí, kde Česko pokročilo, je předcházení střetům zájmů při čerpání finančních prostředků EU,“ prohlásila předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová.

Stát podle ní zvýšil investice do digitálních zařízení pro školy a vydal strategii ke stimulaci oběhového hospodářství do roku 2040. Významná jsou podle ní také opatření ke zvýšení energetické účinnosti železniční dopravy a veřejných budov.

Komise vyzdvihla také vytvoření auditního a kontrolního systému, který má předcházet střetům zájmů, a změnu zákona o evidenci skutečných majitelů tak, aby byl plně v souladu se směrnicí Evropské unie o boji proti praní peněz.

Požadavek na větší digitalizaci a přechod na čisté energie spojila Komise s vyplacením peněz v době schvalování národního plánu obnovy za vlády Andreje Babiše (ANO), který byl podle auditu Komise ve střetu zájmů.