Ceny paliv pro vytápění klesají. Oproti podzimu se dá levněji sehnat uhlí i dřevo

Události: Ceny paliv klesají (zdroj: ČT24)

Blíží se konec topné sezony. S teplejším počasím už ale řada domácností topit přestala a projevuje se to i na cenících prodejců paliv. Někde oproti podzimu výrazně zlevnili. Ceny uhlí nebo dřeva vyhnal před zimou nahoru souběh energetické krize a extrémní poptávky. Tam, kde to bylo možné, chtěli lidé právě tuhými palivy nahradit plyn nebo elektřinu.

Během sezony byl odbyt minimální, lidé si dělali velké zásoby předem. Teď s jarními slevami se zase objednávky vrší. 

Například manželé Marešovi topí jenom uhlím, které je vyjde nejlevněji. Touto dobou ho kupují každoročně. Hlídají si právě jarní pokles cen, i tak Radek Mareš letos vytáhne z peněženky asi o pět tisíc víc než loni. Zaplatí 31 tisíc korun.

„Nejlépe momentálně vychází určitě hnědé uhlí. Stále to vychází cenově nejdostupněji, na druhou stranu se tomu teď přibližuje i vytápění klasickým dřevem, jelikož jeho cena teď výrazně klesla,“ popsal analytik Ušetřeno.cz Tomáš Vrňák.   

Třeba Vojenské lesy ho teď na svých odběrných místech nařežou o čtvrtinu levněji než před zimou. „Například bříza šla dokonce o třetinu dolů. Nicméně průměr se pohybuje okolo pětadvaceti procent. To znamená jehličnaté dříví, třeba smrk, teď vyjde na 1300 korun za kubík,“ uvedl mluvčí Vojenských lesů a statků Jan Sotona. 

Návrat k cenám před embargem na dovoz dřeva z Ruska a Běloruska ale podle firmy možný není. Vyšší poptávka před sezonou pak ceny zase o něco zvedne. To říká i majitelka pily u Prahy. Z jejího výběru by teď stálí zákazníci pocítili největší rozdíl u dřevěných briket – ty proti loňsku prodává o čtyřicet procent levněji. 

Modelový příklad

Vezměme modelový příklad nákladů rodinného domu s roční spotřebou tepla 20 MWh. Před půl rokem byly ceny uhlí, plynu, dřeva i pelet vyšší než teď. Nejvýraznější propad je u dřevěných pelet – ušetřit by se dalo i dvacet tisíc korun. Třeba u hnědého uhlí je úspora výrazně nižší.

Náklady na teplo v rodinném domě
Zdroj: ČT24/vlastní výpočty Ušetřeno.cz + kalkulačka TZB.cz

Klesly už i ceny plynu, ale v tomto srovnání to stále vychází jako nejnákladnější způsob vytápění. 

„Určitě doporučujeme zkontrolovat smlouvu se svým dodavatelem. Zdali náhodou není smlouva ještě se zastropovanými cenami. Jelikož řada dodavatelů teď nabízí ceny i pod tím stropem. Konkrétně třeba u toho plynu kolem 1500 korun za jednu MWh bez DPH,“ upozornil Vrňák.