Celostátní výbor lidovců schválil nominaci Výborného na ministra zemědělství

KDU-ČSL o nominaci na ministra zemědělství (zdroj: ČT24)

Celostátní výbor KDU-ČSL schválil nominaci Marka Výborného na ministra zemědělství. Návrh měl dle předsedy strany Mariana Jurečky jednoznačnou podporu. Dosavadní šéf sněmovní frakce lidovců má pro vstup do nové funkce také podporu předsednictva strany, premiéra Petra Fialy (ODS) i prezidenta Petra Pavla. Výborný má v čele resortu nahradit Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), který podal rezignaci ke konci června.

„Ministerstvo zemědělství považuji za silový resort, protože tam spadá nejen zemědělství, ale také oblast potravin, lesy, které jsou naším národním dědictvím, ale třeba také vodní hospodářství,“ prohlásil Výborný na tiskové konferenci.

Jako jednu ze svých hlavních priorit při řízení resortu uvedl změnu komunikačního stylu. „Ministr i celé ministerstvo musí komunikovat jak s odbornou, tak i laickou zemědělskou veřejností,“ poznamenal.

Výborný se chce soustředit také na podporu zájmů zemědělců v Česku i v rámci Evropské unie, zajištění potravinové bezpečnosti, rozvoj ekologického zemědělství a lepší hospodaření s vodou. Na tiskové konferenci zdůraznil také, že lidovci mají ve své gesci ministerstvo životního prostředí, se kterým chce úzce spolupracovat, například na protierozní vyhlášce.

Události: Výborný získal podporu lidovců pro vstup do čela ministerstva zemědělství (zdroj: ČT24)

S dalším resortem KDU-ČSL – ministerstvem práce a sociálních věcí – chce spolupracovat na zjednodušení přijímání zahraničních pracovníků, kteří v zemědělství chybějí. Jako expert na vzdělávání zmínil i výchovu k šetrnému přístupu k životnímu prostředí a udržitelnosti. Za výzvu označil obnovu lesů po kůrovcové kalamitě.

Setkat se Výborný chce v blízké době se zástupci všech organizací spojených se zemědělstvím a potravinářstvím. „Chci, abychom společně provedli analýzu rozpočtové politiky,“ poznamenal směrem k zemědělcům. Na téma cen potravin, které podle kritiků Nekula nevzal do ruky šťastně, Výborný řekl, že ministr není tím, kdo ceny určuje.

Pavel Výborného jmenuje příští týden

Prezident Pavel Výbornému již v úterý na jejich společné schůzce na Hradě potvrdil, že by ho ministrem jmenoval ve čtvrtek příštího týdne. Novinářům poté sdělil, že ačkoliv Výborný není jednoznačným odborníkem na zemědělství, priority má nastavené správně.

Největší deficit vlády Pavel spatřuje v komunikaci, proto oceňuje, že Výborný vidí svou roli v tom, že bude fungovat jako „dobrý komunikátor“. „Pokud se mu podaří základní priority dobře komunikovat veřejnosti, tak by nemusel být rozhodně špatný ministr,“ uvedl Pavel. Platí, že Výborného jmenuje, pokud mu to Fiala navrhne.

Od premiéra Výborný podporu má. Podle Fialy je zkušeným politikem, který by byl pro vládu velkou posilou. „Před novým ministrem zemědělství stojí úkoly, které nejsou jednoduché. Musí intenzivně pracovat na zlevnění potravin, a pomoci tak s dalším snížením inflace, která trápí občany. Věřím ale, že v této důležité misi obstojí,“ napsal předseda vlády minulý týden. 

Co se týče opozice, ta si nominací Výborného kvůli jeho chybějícím zkušenostem se zemědělstvím není jistá. „Podporu své politické strany bude mít bezesporu větší, než měl jeho předchůdce. Ale bude handicapován tím, že nezná to prostředí a problematiku. Bude se mu hůře ty věci posuzovat,“ míní předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Rozpaky nad nominací Výborného již dříve vyjádřil také šéf poslanců SPD Radim Fiala. „Nejsem si jistý, jestli pan Výborný je ten správný odborník, který by měl přijít na místo ministra zemědělství,“ sdělil. 

Události, komentáře: Pavel Bělobrádek a Margita Balaštíková o ministru Výborném (zdroj: ČT24)

Výborný nahradí Nekulu

Výborný má v čele resortu nahradit stranického kolegu Nekulu, který oznámil rezignaci minulý týden s tím, že skončí s červnem. Svůj odchod z funkce ministra zemědělství zdůvodnil tím, že v posledních týdnech necítil podporu vedení lidové strany. Uvedl také, že se snažil dělat ve funkci šéfa resortu kroky, které zajistí dobrou budoucnost pro českou krajinu, přestože nejsou vždy populární.

Nekulu k rezignaci vyzval před několika týdny sám předseda lidovců Jurečka. „Probíral jsem s ním agendu ministerstva zemědělství. V rámci toho hovoru (…) jsem ho požádal, aby na konci června jeho angažmá jako ministra skončilo s tím, že chceme nominovat nového ministra od začátku července,“ přiblížil Jurečka.

Resort zemědělství letos disponuje více než padesáti miliardami korun. Pod ministerstvo spadá řada státních podniků, včetně Lesů České republiky, jednotlivých Povodí nebo Budvaru. Z úřadů spravuje například potravinářskou inspekci či veterinární správu.

Než vstoupil do politiky, byl Marek Výborný učitelem. Na Univerzitě Palackého v Olomouci vystudoval historii a teologii, poté začal učit na gymnáziu v Pardubicích. V roce 2005 vstoupil tehdy devětadvacetiletý Výborný do KDU-ČSL, kde dříve udělal politickou kariéru jeho otec Miloslav – někdejší ministr obrany. Od roku 2006 byl zastupitelem v rodném Heřmanově Městci.

O úroveň výše – do krajské politiky – Marek Výborný nahlédl v roce 2012, kdy byl díky preferenčním hlasům zvolen do zastupitelstva Pardubického kraje. Zakrátko ale odstoupil, protože se stal ředitelem pardubického gymnázia Mozartova. Protože střední školy zřizuje kraj, nemohl současně být zastupitelem. Ředitelem školy byl Výborný do roku 2018.

V té době již působil i v Poslanecké sněmovně, zvolen byl ve volbách v roce 2017 – jako jediný reprezentant KDU-ČSL z Pardubického kraje. Ve sněmovně se stal členem ústavně právního výboru a mandátového a imunitního výboru a také stálé parlamentní komise pro ústavu. Je předsedou podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení, členem podvýborů pro regionální školství, pro mládež a volnočasové aktivity, pro ochranu spotřebitele a pro kulturu.

Poté, co se dlouholetý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek rozhodl neobhajovat funkci, kandidoval Marek Výborný v roce 2018 na jeho místo a ve druhém kole jasně porazil bývalého ministra Mariana Jurečku.

Pod vedením Marka Výborného absolvovali lidovci pouze jedny volby – evropské. KDU-ČSL v nich získala sice více hlasů než v předchozích eurovolbách, ale vzhledem k podstatně vyšší voličské účasti se její procentuální zisk snížil. Lidovci přišli o jeden poslanecký mandát.

Rezignovat na předsednickou funkci se Marek Výborný rozhodl v listopadu 2019 po nečekaném úmrtí své manželky. Krok zdůvodnil potřebou pečovat o tři děti, které měli.

Kromě politických funkcí je Marek Výborný skautem, působí ve vedení pěveckého sboru a je členem České křesťanské akademie.

Marek Výborný
Zdroj: ČT24