Část Čechů se zadlužuje problematicky, nejzbrklejší jsou mladí, ukázal průzkum

Události: Část Čechů si půjčuje rizikově, ukázal průzkum (zdroj: ČT24)

Desetina lidí, kteří si půjčují, se zadlužuje problematicky. Ukázal to nový průzkum České bankovní asociace (ČBA). Trend je ale pozitivní – lidí s rizikovými úvěry je méně než před rokem. Také schopnost splácet se drží na dobré úrovni. Potíže s úhradou jsou pouze asi u jednoho procenta objemu úvěrů od bank. Odborníci ale zároveň upozorňují, že se situace může zhoršit. Například kvůli drahým energiím.

Domácnosti v současnosti mnohem víc zvažují, na co si vůbec půjčit. Dovolené už to většinou nebývají. Pětina uvedla, že si nebude půjčovat ani na pořízení auta.

Pro rizikovou půjčku se teď před svátky rozhodne deset procent lidí – a s věkem jich ubývá. Nejvíc neopatrní jsou Češi do 26 let, velmi podobný přístup mají i ti do pětatřiceti. Problematicky se zadluží až 15 procent z nich.

„Máme tady negativní inflační očekávání, také negativní očekávání ohledně výše záloh nebo plateb za energie, které domácnosti očekávají. A to všechno podle mě vede k utlumení apetitu brát si další úvěry a půjčky,“ domnívá se hlavní právník a náměstek výkonné ředitelky ČBA Filip Hanzlík.

Méně půjček na zbytné věci

Novou ledničku a pračku už Otto Urban pořídil, teď ještě vybírá televizi. Ta starší, kterou má doma, už nefunguje ideálně. Platit bude z uspořených peněz. „Ledničku bych si na úvěr nebral, vždyť než to splatíte, tak je to starý krám,“ má jasno.

„Mnohem méně si chceme půjčovat na zbytné věci. Nadstandard jako jsou třeba dovolené, ale třeba i chození do restaurací. Klesají i prodeje nových aut, to už se stalo za covidu, ale v posledních měsících klesají i prodeje ojetých aut, takže i tady jsme schopni si prodloužit funkčnost starého auta a odříct si to nové,“ popisuje současný trend specialista na finanční trh ze společnosti Ipsos Michal Straka.

Celkově mají lidé v Česku u bank půjčeno přes dva biliony korun – jen za říjen si pořídili úvěry za téměř sedm miliard. Pokud jde o finanční nástroje, nejvíce zkušeností mají lidé s kontokorentem – využilo ho přes 30 procent respondentů. Téměř stejné množství domácností pak někdy zvolilo nákup na splátky anebo přímo spotřebitelský úvěr. Kreditní kartu pro pořízení zboží použila asi čtvrtina. Podobné množství dotázaných pak uvedlo, že si nikdy nepůjčilo.

„Při výhledu přinejmenším do příštího roku se v populaci poměrně silně rozšiřuje mentální nastavení směrem k opatrnosti, obezřetnosti, přemýšlení o tom, jestli si půjčku vzít, nebo ne. Další pozitivní zprávou je, že se platební morálka Čechů zlepšuje,“ přiblížil Hanzlík další zjištění z průzkumu v Byznysu ČT24.

Může to podle něj být dáno tím, že banky posuzují schopnost klientů půjčky splácet velice pečlivě a mají na tomto poli úspěch. A to nejen u spotřebitelských úvěrů, ale i u hypoték. „U klientů se ukazuje i fenomén odložené spotřeby – lidé budou velmi zvažovat, jestli si nějakou půjčku vezmou,“ přidává Hanzlík další rozměr aktuální situace. Nemůže ale vyloučit, že nejde o jakýsi klid před bouří. I proto, že za jeden z definujících znaků současnosti považuje nejistotu.

Byznys ČT24: Rizikové zadlužování Čechů (zdroj: ČT24)