Brno zahájilo kontrolu účetnictví a smluv v Úrazové nemocnici

Brno - V Úrazové nemocnici začala kontrola účetnictví a smluv. Audit zahájilo město, které je od 1. ledna zřizovatelem nemocnice. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek plánoval Úrazovku zrušit. Zachránil ji ale zákon o jejím převodu na město, který těsně před koncem roku podepsal prezident republiky. Město má na převzetí nemocnice lhůtu 90 dnů, během kterých musí kromě auditu a účetní uzávěrky za loňský rok vybrat i nového ředitele.

Jedním z hlavních cílů primátora města je zrušit smlouvu, kterou ještě na loňský rok podepsal bývalý ředitel a převedl tak asi 400 přístrojů do nového traumacentra ve Fakultní nemocnici v Bohunicích. Úrazová nemocnice si nyní musí přístroje pronajímat za 1,5 milionu korun měsíčně. Smlouvu už proto začali zkoumat právníci a primátor nevylučuje, že může dojít i na trestní oznámení.  

Do konce týdne se možná vymění celé vedení nemocnice

Rada města zatím vedením nemocnice pověřila někdejšího náměstka ředitele Nemocnice Milosrdných bratří Karla Doležala. Jeho hlavním úkolem bude vyjednat s největší zdravotní pojišťovnou, aby změnila smlouvu na první pololetí a vrátila do ní 66 lůžek, která odmítla nasmlouvat. Dostál chce do konce týdne vyměnit i celé vedení nemocnice. Do čela by se měli dostat ti, kteří se zasloužili o její zachování, především zástupci odborů. Na ředitele nemocnice vypíše Rada města v nebližších dnech řádné výběrové řízení. Zúčastní se ho i Doležal, který věří, že novým ředitelem by mohl být zvolen právě on.  

O Úrazové nemocnici dnes bude jednat i Bezpečnostní rada kraje. Hejtman Michal Hašek trvá na tom, aby se jí vrátil statut traumacentra, které se přesunulo do Bohunic. Z bezpečnostního hlediska jsou podle něj v kraji potřeba traumacentra dvě.     

Úrazová nemocnice
Zdroj: ČT24