Březina se nakonec neodvolá proti tomu, že ho úřad nezaregistroval jako kandidáta na prezidenta

Podnikatel a bývalý poslanec Tomáš Březina se neodvolá proti rozhodnutí ministerstva vnitra, které ho nezaregistrovalo do lednových voleb hlavy státu. Úřad mu uznal po kontrole chybovosti jen 45 894 podpisů občanů, podle zákona je pro kandidaturu potřeba přes padesát tisíc. V oficiálním vyjádření Březina nicméně uvedl, že je přesvědčený, že by s odvoláním uspěl, protože měl podpisů dost.

Březina, který se o kandidaturu ucházel od dubna letošního roku, tvrdí, že ministerstvu odevzdal více než sedmdesát tisíc podpisů. Zmínil, že před odevzdáním jich jeho tým ještě vyřadil zhruba deset tisíc. 

„Po dosažení tohoto čísla jsme sběr zastavili pro dostatečnost počtu podpisů. Následně jsme provedli trojnásobnou administrativní kontrolu. Vyřadili jsme 10 tisíc podpisů, u většiny se jednalo jen o naši předběžnou opatrnost. Byli jsme si proto jisti naší téměř nulovou chybovostí,“ uvedl v prohlášení. 

Zmínil také, že je přesvědčený o tom, že informace o chybovosti, která podle ministerstva činila devětadvacet procent, nejsou pravdivé. Upozornil například na to, že kandidáti, které podpořila vládní koalice, měli chybovost desetkrát nižší. „Takový rozdíl je objektivně nemožný. Vládní kandidáti využívali naprosto stejných metod sběru podpisů,“ podotkl s tím, že pro sběr nenajal speciální agenturu. 

„Jsem přesvědčen, že bych s odvoláním, ve světle výše uvedených faktů, bezpečně uspěl a mohl pokračovat v kampani a usilovat o post prezidenta republiky. Bohužel s třítýdenní přestávkou, bohužel v horké části kampaně. Tedy s velkými negativními důsledky mojí dočasné absence,“ uvedl Březina.

Dodal rovněž, že nechce případným pokračováním kampaně Českou republiku „zatížit obrovskými finančními i lidskými náklady na opakování prezidentské volby“. 

Ministerstvo vnitra do prezidentských voleb zaregistrovalo devět kandidátů z původních jednadvaceti zájemců. Resort odmítl dvanáct kandidátních listin pro nedostatky a jednu přihlášku pro její pozdní předložení. Podnikatelé Karel Diviš a Karel Janeček se stále chtějí proti vyřazení odvolat.

Kandidáty na funkci prezidenta republiky jsou bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, bývalá rektorka Danuše Nerudová, bývalý vysoký armádní generál Petr Pavel, prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, odborový předák Josef Středula a bývalý rektor Tomáš Zima.