Blažek souhlasí s vydáním údajného vora v zakoně Omarova do USA

Události: Blažek souhlasí s vydáním Omarova do USA (zdroj: ČT24)

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podepsal souhlas s vydáním gruzínského občana Polada Omarova do USA, píše Právo. Spojené státy muže označují za vysokou autoritu v prostředí zločineckých skupin, takzvaného vora v zakoně. Předání by se mělo uskutečnit v řádu dnů, uvedl deník.

Česká policie zadržela Ázerbájdžánce s gruzínským občanstvím na začátku letošního roku. Od té doby je ve vazbě. Koncem května rozhodl Městský soud v Praze o možnosti vydat Omarova do USA, Gruzie či Kazachstánu. Přípustnost vydání do Spojených států odůvodnil soudce tím, že stíhání v zemi nemá politický charakter, Omarovi navíc nehrozí trest smrti.

„Vydání Polada Omarova do USA, nikoli do Gruzie či Kazachstánu, považuji po zvážení všech okolností za správné rozhodnutí,“ uvedl Blažek na Twitteru. Vydání do cizího státu povoluje ministr spravedlnosti, může tak ale udělat pouze v případě, že soudy vydání pravomocně povolí. Názorem soudů se ministr řídit nemusí.

Mluvčí resortu spravedlnosti Vladimír Řepka upřesnil pro deník, že Blažek povolil Omarovovo vydání k trestnímu stíhání do USA na základě pravomocného usnesení Městského soudu v Praze z 25. května. A to pro podezření ze spáchání nájemné vraždy a spiknutí za účelem nájemné vraždy. Dále pak ze spiknutí za účelem spáchání praní špinavých peněz, z vydírání a vyděračského spiknutí, z nebezpečného vyhrožování, a navíc i z držení střelné zbraně, manipulace s ní a palby během násilného trestného činu.

Omarov před soudem jakoukoliv vinu odmítl, na místě se ale vzdal práva na stížnost. „Chci vás ujistit, že mám ruce čisté a nikdy jsem se ničeho nedopustil. (…) Nebudu se odvolávat. Co bude, to bude, podvolím se, kam mě pošlete,“ řekl. 

Předání Omarova by se mělo uskutečnit v řádu dnů. Členové české vězeňské služby ho podle informací Práva převezou z vydávací vazby na pražské ruzyňské letiště, kde si ho po potřebných procedurách převezmou zástupci americké strany a ti s ním odletí do USA. 

Právo: V USA Omarovovi hrozí doživotí

Server investigace.cz v minulosti uvedl, že Omarov je šéfem jedné z větví ruskojazyčné mafie a spolu se svou zločineckou skupinou terorizoval velkou část ázerbájdžánské enklávy v Rusku a na Ukrajině.

Omarov byl v Česku zadržen na základě mezinárodního zatykače počátkem ledna. Americké ministerstvo spravedlnosti následně informovalo o tom, že tamější prokurátoři obvinili tři členy východoevropské zločinecké organizace s vazbami na íránskou vládu ze spiknutí s cílem zavraždit íránsko-americkou novinářku a aktivistku Masíh Alínežádovou.

Odstranění kritičky íránského režimu si měla objednat tamní tajná služba. „Polad Omarov měl být zprostředkovatelem vraždy. Měla být zavražděna u sebe doma, plán byl vylákat ji na zahradu a tam zastřelit,“ přiblížila ředitelka serveru Investigace.cz Pavla Holcová.

Deník Právo také uvedl, že ve Spojených státech hrozí Omarovovi až doživotí, nikoli však za zmíněnou přípravu vraždy, kde je trestní sazba maximálně deset let vězení, nýbrž za poslední ze zmíněných trestných činů týkající se držení a manipulace se střelnou zbraní.