Balák je pravomocně odsouzený v kauze správy majetku

Bývalý ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák je pravomocně odsouzený v kauze špatné správy majetku. Rakovnický soud mu uložil trest 993 tisíc korun a zákaz činnosti, uvedl předseda senátu rakovnického okresního soudu Marcel Lehečka.

„Odsouzený Balák byl tímto rozsudkem uznán vinným přečinem porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ upřesnil soudce. Kromě peněžitého trestu soud Balákovi uložil zákaz činnosti spočívající v zákazu výkonu funkce statutárního zástupce organizačních složek státu a jiných právnických osob s majetkovou účastí státu na čtyři roky.

Jde o souhrnný trest, což podle trestního zákoníku zároveň znamená, že byl zrušen výrok z nepravomocného, dva roky starého rozsudku kladenského soudu.

Dva lidé se odvolali

Letos v srpnu Balák a dva další obžalovaní v kauze špatné správy majetku uznali u rakovnického soudu svou vinu. Od pátku je rozhodnutí pravomocné, kromě Baláka si další obžalovaní podali odvolání do výroku o trestu, o něm bude následně rozhodovat Krajský soud v Praze. Podle dřívějších informací deníku Právo policisté navrhli obžalovat kromě Baláka i Štěpána Stanického, který pracoval v Lánské oboře, a opraváře Michala Krýzu.

Balák už byl dříve odsouzen za ovlivňování zakázky v případě zpevnění břehů kolem vodní nádrže Klíčava v Lánské oboře, kdy dostal tříletý trest vězení, peněžitý trest 1,8 milionu a rovněž čtyřletý zákaz činnosti. Později mu tehdejší prezident Miloš Zeman udělil milost. Soud řešil i kauzu nevýhodného prodeje a těžby kamene v Lánské oboře, za což Balákovi uložil peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti.