Auta pro soukromé účely i drahé rauty. Akademie věd podle auditu nehospodárně utrácela, píší Seznam Zprávy

V Akademii věd (AV) ČR se podle interního auditu její účetní uzávěrky za rok 2022 nehospodárně utrácely peníze ze státního rozpočtu. Kontroloři AV mimo jiné zjistili porušení rozpočtové kázně či zákona o zadávání veřejných zakázek, nedostatečnou kontrolu dotací nebo umělé navyšování nákladů na činnost ústavu. Uvedl to server Seznam Zprávy, který má audit k dispozici. Zjištěními se zabývá ministerstvo financí i ministryně pro vědu Helena Langšádlová (TOP 09). Předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová uvedla, že se mu bude věnovat i vedení ústavu.

Web uvedl, že interní audit Akademie věd poukázal na podezřelé toky peněz, které místo na činnost vědců šly podle kontrolorů na nehospodárné účely, například se jimi platilo využívání vozidel pro soukromé účely, pohoštění či poradenské služby. „Zjištění lze považovat za velmi závažná,“ píše auditor a dodává, že s ohledem na zjištění nelze podle útvaru interního auditu konstatovat, že vnitřní kontrolní systém Akademie věd je účinný.

Auditoři kontrolovali účetní uzávěrku akademie za rok 2022 od letošního ledna do poloviny července. Ve své zprávě pak doporučili i několik opatření za „účelem zvýšení míry ochrany veřejných prostředků spravovaných AV ČR“ a ohledně dodržování pravidel zákona o zadávání veřejných zakázek vyzvali vedení Akademie věd k podání podnětu na antimonopolní úřad. Situaci by podle auditorů mělo prošetřit i ministerstvo financí.

Vedení si je vědomo nedostatků

„V současnosti probíhá vyhodnocení tohoto podnětu příslušným kontrolním útvarem ministerstva,“ napsala Seznam Zprávám Alena Větrovcová z odboru komunikace ministerstva financí.

Zažímalová webu napsala, že vedení ústavu závěry interního auditu bere vážně a bude se jimi zabývat, přičemž si je „vědomo určitých nedostatků ve vnitřním kontrolním systému AV a na jejich odstranění aktivně pracuje“. Současně také ale uvedla, že loňská kontrola ministerstva financí ani následná kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu v Akademii věd žádná vážná pochybení neodhalily.

Akademie věd ČR je podle stanov organizační složkou České republiky a její činnost je financována ze státního rozpočtu. Letos má hospodařit s částkou 7,178 miliardy korun.