168 hodin: Neexistující kryptoměna i podivný fén. Zítko zkouší, jak navzdory exekucím prožít „americký sen“

168 hodin: Občan v odporu Zítko (zdroj: ČT24)

Když policie minulé úterý u Postoloprt zastavila černé BMW za rychlou jízdu, netušila, že za volantem sedí známý konspirátor Pavel Zítko, který je v hledáčku vyšetřovatelů kvůli kryptoměnám. Skončil v poutech. Zítko je rovněž v hledáčku exekutorů, v celkem třech exekucích na něm vymáhají přes šest milionů. Konspirátor se jim vyhýbá a za každou cenu zkouší, jak prožít svůj „americký sen“. Pro pořad 168 hodin natáčel David Sebíň.

„Policisté kontrolovali na D7 vozidlo, které překročilo povolenou rychlost. Ve vozidle se nacházela osoba, která procházela pátráním,“ uvedla mluvčí Policie ČR Ilona Gazdošová k úternímu incidentu. „Poté, co muž opakovaně neuposlechl výzvy policistů, bylo přistoupeno k použití donucovacích prostředků,“ dodala s tím, že následně byl muž zadržen a předán k dalším úkonům.

Policie „občana v odporu“ Pavla Zítka zatkla kvůli jeho aktivitám kolem kryptoměn. „V současné době pracují orgány činné v trestním řízení s právní kvalifikací týkající se trestného činu zpronevěry, jde tedy o hospodářskou trestnou činnost,“ ujasnil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Kauza kryptoměna

„Sledoval jsem hodně firem těžících kryptoměny a pak jsem v tom také aktivně pracoval. Pak jsem loni v létě poznal Tycoon69,“ prohlásil Zítko na videu z listopadu 2019.

Zítkem uvedená „Tycoon69“ je podle analytika dezinformací Romana Mácy zřejmě neexistující kryptoměna. „Pochází to odněkud ze Švýcarska, v České republice to právě používal zadlužený podvodník Pavel Zítko. Na neexistující kryptoměnu lákal důvěřivé Čechy s tím, že zbohatnou,“ uvedl Máca.

„Ale aby zbohatli, tak se musí přitáhnout další a další lidé. Je to takový podvod, kterému se říká letadlo nebo pyramida, zapadá to do dalších podvodných aktivit Pavla Zítka,“ doplnil analytik.

Exekuce přes šest milionů

Po „kryptobyznysmenu“ Zítkovi ale nejde jen policie, nýbrž i exekutoři. V celkem třech exekucích na něm vymáhají skoro šest milionů a dvě stě tisíc korun. Zítko se však splácení dluhů rafinovaně vyhýbá.

„On má svůj spolek, Srdcem pro vlast, a právě na účet tohoto spolku sbírá peníze. Kdyby je sbíral na své jméno, musel by čelit svým dluhům,“ poznamenala analytička z Prague Security Studies Institute Kristína Šefčíková.

„Je to vcelku známý postup, vidíme ho i u jiných dlužníků, kteří tak obchází zákon,“ uvedl advokát Petr Němec.

Zítko spouští projekty, na které vybírá peníze u svých podporovatelů. Například na svou neúspěšnou kandidaturu na prezidenta republiky vybíral peníze i poté, co mu byla zamítnuta, jak podotkla Šefčíková.

„Tak manipuloval se svým obecenstvem, protože mu posílali peníze s tím, že podporují kandidaturu, jeho kampaň, která už v tu chvíli neexistovala. Ale i tak dokázal lidi přesvědčit, dokázal z nich ty peníze dostat. Pouze na tento účel sesbíral myslím půl milionu korun,“ doplnila.

Fén, co dle Zítka mění obyčejnou vodu na studánkovou

Zítko stále zkouší, jak navzdory exekucím prožít „americký sen“. Rozšířil proto „obchodní portfolio“. „Co se týče různých předražených šmejdů, Zítko inzeruje jednoduše na sociálních sítích. Ale důvěřivcům to prodává i na různých srazech jeho sekty,“ tvrdí Máca.

Vlajkovou lodí Zítkova sortimentu je „zázračný“ fén, který podle něj vysílá vysokofrekvenční záření. „Přeprodává různé technologicky pochybné výrobky, přístroje typu nějakého terahertzového fénu na vodu, o němž v komunikaci tvrdí, že změní běžnou vodu na vodu studánkovou. Přeprodává to naivním lidem, kteří pravděpodobně věří jeho upřímnosti, nějaké dobrosrdečnosti, jeho vlastenectví,“ popsal mluvčí skupiny Čeští elfové Bohumil Kartous.

Běžná cena tohoto fénu je necelých pět tisíc korun plus doprava, tedy 211 euro. Konspirátor Zítko ho prodává téměř za dvojnásobek. „Přístroj prodávám za 399 euro,“ prohlásil ve svém videu na Facebooku z letošního dubna. Prodej jednoho fénu tak pro Zítka znamená čistý zisk přes čtyři a půl tisíce korun.

„V tomto rozměru to může mít i charakter trestněprávní, bude hodně záležet také na tom, komu to prodává. Protože ti lidé to nakupují za předraženou cenu a jsou uvedeni v omyl, případně jsou lehkomyslní nebo nezkušení,“ míní advokát Němec.

Podezřelé informace v příručce

Podezřelé informace jsou i v uživatelské příručce tohoto fénu. Výrobce v ní upozorňuje zákazníky, aby si od přístroje příliš mnoho neslibovali. „Produkt není zdravotnický produkt a měl by být používán pouze na vlastní riziko. Nepoužívejte toto zařízení za následujících okolností: Nevhodné a zakázané pro osoby se sníženými duševními schopnostmi, stejně jako pro osoby, které mají nereálné představy o účincích přístroje,“ píše se v příručce.

Česká televize se obrátila na odborníky z elektrotechnické fakultu ČVUT v Praze, aby přístroj prozkoumali. „Podle toho, co jsem byl schopný z toho manuálu vykoukat, domnívám se, že se jedná o úplně obyčejný fén, dokonce i s menším výkonem, než mívají běžné fény. A je tam teda navíc nějaká modrá ledka,“ ujasnil odborník Lukáš Jelínek z Fakulty elektrotechnické ČVUT.

„Pavel Zítko je takový prototyp zadluženého českého podvodníčka, on samozřejmě komunikuje jen tak, jak se mu hodí. Dělá nekonečné streamy na sociálních sítích pro ty své fanoušky, ti mu posílají peníze, kupují jeho předražené produkty. Když ho někdo konfrontuje s tím, že jsou to jen předražené šmejdy, tak utíká a mlčí,“ podotkl Máca.

Sen o „zázračném“ fénu boří zjištění, že vodu nevyčistí, a dokonce i špatně suší vlasy. A sen o zbohatnutí na kryptoměnách se Zítkovi nejspíš rozplynul v úterý, kdy jej v poutech odvedla policie.

„Zítko je představitelem něčeho, co bychom mohli v té současné terminologii nazvat podnikatelským šmejdstvím,“ domnívá se Kartous.